Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
problem-rzędowość węgla 
Autor Wiadomość
Post problem-rzędowość węgla
Mam pewien problem. Czytałem książke Żiriakova i tam pisało że numer atomu[chyba chodziło o rzędowość?] węgla w celu zapisania nazwy związku
organicznego np 2-metylobutan, obliczamy w ten sposób że bierzemy najdłuższy łańcuch węgla w danym związku i liczymy numer atomów węgla w
ten sposób że sprawdzamy w którą strone jest najbliżej podstawbik np:
-1-----2-----3------4
ch3---ch---ch2--ch3 2-metylobutan
-------|
------ch3

A w mojej książce do liceum jest tak

1------3-----2-----1
ch3---ch---ch2--ch3 2-metylobutan
-------|
------ch3
-------1

Czy rzędowość to co innego niż tamta metoda wyżej?
Bo namieszała mi ta książka
:? [/url]

Ostatnio edytowano 12 kwi 2006, o 21:50 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

11 kwi 2006, o 22:00

najwyraźniej mylisz rzędowość z numerem lokanta. Rzędowość określa ilość atomów C połączonych z rozpatrywanym atomem C, w 2-metylobutanie atom 2 jest trzeciorzędowy :)

Obrazek
weź udział:

11 kwi 2006, o 22:37

Rzędowość atomu węgla to liczba innych atomów węgla z nim połączonych. Można też powiedzieć, że rzędowość określa liczbę wiązań sigma między rozpatrywanym atomem węgla a innymi atomami tegoż pierwiastka. :wink:

11 kwi 2006, o 22:39

Cześć :D Tez czesto mam taki problem.. ja gdzies tam doczytalem sie odnosnie lokantow ze:
- jezeli nie masz zadnych grup funkcyjnych to numer lokantu ma byc jak najnizszy
- jezeli masz grupy to liczysz to od grup, tzn węgiel przy np. grupie aminowej posiada lokant 1

12 kwi 2006, o 19:45

dodatkowo musimu uwzględnić starszeństwo grup, czyli zaczynamy tworzyć nazwę i numerować węgiel od tej najstarszej :)

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 21:06

12 kwi 2006, o 21:51

np jeśli mamy związek wielofunkcyjny, weźmy HO-CH2-COOH to nazwiemy go kwasem a nie alkoholem, bo grupa COOH jest starsza niż OH, numerację też zaczniemy od tej grupy :)

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 22:14
Skąd wiesz że jest starsza?? Mi wydaje się całkiem młoda :lol:

12 kwi 2006, o 22:17

dobra dobra, hehe, weź sobie pierwszą lepszą książkę do organiki i pocZytaj sobie o numeracji, rzędowości i starszeństwie grup :)

Obrazek
weź udział:

12 kwi 2006, o 22:58
@GŁÓWNY MODERATOR

Może jednak ty wyjaśnij bo ja czytałem już parę książek od organiki i nie zauważyłem nigdy takiego pojęcia jak starszeństwo grup :/ Na pewno nie jest to to samo co pierwszeństwo podstawnikówwg reguł ustalania konfiguracji absolutnej, bo wtedy OH byłoby przed COOH, wię nie wiem od czego to zależy. Z tego co pamiętam grupy ustawiało się alfabetycznie.

13 kwi 2006, o 01:50
starszeństwo grup - HIERARCHIA WAŻNOŚCI grup funkcyjnych
kwasy karboksylowe > pochodne kwasów karboksylowych (bezwodniki > estry > halogenki kwasowe > amidy) > aldehydy > ketony > alkohole > aminy > etery > fluorowcopochodne
(Białecka-Floriańczyk E., Włostowska J., Chemia organiczna, Warszawa: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne 2003, 2005, wyd. drugie uzup.)

grupy funkcyjne ustawia się w kolejności alfabetycznej podając nazwę związku, czyli będzie 1-chloro-1-fluoroetan a nie 1-fluoro-1-chlorometan

a te hierarchie to są do tego, żeby określic, czym jakiś krzaczkowaty wielki związek z 12 grupami funkcyjnymi jest... czy nazwac go kwasem, strem czy halogenkiem... (no jeśli ma odpowiednie grupy to jest tym wszystkim, ale to jest do nomenklatury)

13 kwi 2006, o 12:40
@MODERATOR

A wracając do tematu, to zastanowiła mnie dzisija taka jedna rzecz: jaka jest rzędowość węgla w związkach, w których nie jest on połączony z innym atomem węgla, jak np. metan, eter dimetylowy, formaldehyd, kwas mrówkowy?

13 kwi 2006, o 15:22
no wlasnie, jaka 0? a wogole to moze byc 0 :roll:

14 kwi 2006, o 19:50
Z definicji, rzedowosc atomu wegla to ilosc innych atomow wegla z nim zwiazanych, stad:
wegiel w wymienionych zwiazkach ma rzedowosc = 0
w przypadku acetonu (propan-2-on), atom wegla karbonylowego ma rzedowosc 2, a dwa poboczne rzedowosc rowna 1.

14 kwi 2006, o 22:53
@MODERATOR

Hmm.. to znaczy że metanol jest alkoholem zerorzędowym? ;)

14 kwi 2006, o 22:57
Szczerze mowiac, nie spotkalem sie z takim stwierdzeniem, ale wszystko na to wlasnie wskazuje.

14 kwi 2006, o 23:27
Zasłużony dla forum

Wydaje mi sie że jako jest to najprostszy zwiazek organiczny z rodziny alkoholi nie jest określana rzędowosć węgla..... Bo nima jak, a zerorzędowy jakos tak jak dla mnie niezbyt pasuje....

Pozatym z alkoholu metylowego otrzymywany jest aldehyd mrówkowy (formalinka) a utlenione alkohole I rzęd.- aldehydy.
Tak więc wydaje mi sie ( ?? ) że metanol możnaby nazywać alkoholem I rzedowym......Ale głowy nie dam :wink:

Pozdrawiam

15 kwi 2006, o 10:38

zerowa rzędowość to stwierdzenie jak najbardziej normalne, można znaleźć w literaturze, natomiast starszeństwo grup to jak już dobrze powiedziano hierarhia podstawników, służy do nazewnictwa :)

Obrazek
weź udział:

17 kwi 2006, o 15:04
natomiast starszeństwo grup to jak już dobrze powiedziano hierarhia podstawników, służy do nazewnictwa

nie chodzi tu o nazewnictwo tylko o " dominacje" jednej gupy nad drugą
przyklad
DMchemik napisał(a):
HO-CH2-COOH

dimnacja -COOH nad -OH
kwas 2-hydroksyetanowy

17 kwi 2006, o 19:13

co jednak nie przeczy faktowi, że starszeństwo wykorzystujemy do nazewnictwa :)

Obrazek
weź udział:

17 kwi 2006, o 19:26
Starszeństwo wykorzystujemy do nazewnictwa przecież dzieki strszaństwu wiemy z ktorej strony nalezy zacząć liczyć at. węgla w łańcuchu jak i jaką nazwe bedzie mial związek a alfabetycznie to ustawiamy nazwy podstawników w nazwie zwiazku

17 kwi 2006, o 21:55
-COOH
-SO3H
-COOR
-CN
-COH
=O
-OH
-NH2
-Br
-Cl
-F
-N2
-NO
-NO2
pozdrawiam

19 kwi 2006, o 08:53
Według mnie można do hierarhii grup lużno podchodzić np jeżeli porównójemy właściwości różnych alkoholi to możemy przykładowo napisać metanol, chlorometanol i karboksymetanol, a nie kwas hydroksyetanowy i będzie prawidłowo.

21 kwi 2006, o 23:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]