Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
ponadtlenki 
Autor Wiadomość
Post ponadtlenki
witam
mam pytanko dotyczące ponadtlenkow. Jak to jest ze przy wiazaniu wykozystuję 1/2 elektrona(troche nie logiczne ale tak wychodzi np. KO2)

23 kwi 2006, o 13:43
Zasłużony dla forum

Post Re: ponadtlenki
Misiek napisał(a):
MeRDoL napisał(a):
[...]e tak wychodzi np. KO2)

Jeeeeeeeej, odkryłeś 4ro wartościowy potas, i nic nam nie powiedziałeś? :evil:

A tak na serio, to podtlenkiem byłby K<sub>2</sub>O

Pieprzysz Misiek, pieprzysz... Merdol dobrze napisał wzór sumaryczny PONAD-tlenku potasu, a to co ty wypociłes to zwykły tlenek potasu :evil: i jeszcze się wykłucasz. KO2, zawiera po prostu jednoujemny jon O2^- (z jednym niesparowanym elektronem)...a tak przy okazji to to jest niepierwszy i nieostatni dowód, że fizyczne pojęcie wartościowości nie ma najmniejszego sensu bo potas byłby 4-wartościowy, albo tlen 0,5 wartościowy :szok: ?

23 kwi 2006, o 14:05

K[O-O]<sup>-</sup> to wygląda jakoś tak :D

GG:3716505

23 kwi 2006, o 16:00

dobra, dobra pójde do kąta prosze pana, ale daje se łapke uciąć, że było tam "podtlenków" :roll:

P.S.
Chemia w gimnazjum jest lipna

23 kwi 2006, o 16:06
Zasłużony dla forum

Chemia w gimnazjum może i jest lipna, ale od czego my zapaleni chemicy jesteśmy..hmm ? Ja już dostałem od swojej baby z chemii co najmniej 5 uwag "Mateusz, przeszkadza w prowadzeniu lekcji", a to dla tego, że co 5 słowo babka mówi źle, a później klasa nic z tego nie wie.. :evil:
Ja sie chemii ucze z książki A.Bielańskiego - Podstawy Chemii Nieorganicznej, może pierwszy tom nie za bardzo lubie, bo nie umiem wykonywac za dużo obliczeń typu całkowanie - w końcu tez jestem w gimnazjum, za to z drugiego tomu można się bardzo duzo dowiedzieć, tak samo lubie - Chemie dla szkół śrenich - wyd. WSiP. A podstaw chemii to się uczyłem z Nowej Ery, aczkolwiek nie przepadałem za tą książką. Pani dużo treści opuszczała, a na budowę atomu dała na 2 tygodnie a teraz sie dziwi, że klasa nie wie co to jest kation lub wpisuje pały za to że ktoś walnie że "nefron o masie 1/1840u krąży wokół jądra składającego się z elektronów i protonów"...to jest żałosne dla nas, ale to wszystko przez to, że chemii jest zdecydowanie mało w szkole, może piernicze głupstwa, ale chemia mnie naprawdę interesuje i juz sobie nawet wybrałem kierunek studiów :) chociaż jestem w 2kl. gimnazjum. Kończe juz bo mnie troszki łapki bolą od pisania a pasuje sie jeszcze troche pouczyć bilogi bo jutro kartkówka własnie z nerek i ich nefronów :P
PozdraFka,
Mateusz

23 kwi 2006, o 17:10

Stopień utlenienia nie ma sensu fizycznego. Tak jak to pazdro napisał:
Stopień utlenienia jest to liczba ładunków elementarnych, które miałby dany atom, gdyby wszystie wiązania w drobinie były w pełni jonowe. W KO2 przyjmuje się stopień utlenienia tlenu -1/2, ale to nic nie znaczy. Taki tylko umowny zapis.

23 kwi 2006, o 20:31
Zasłużony dla forum

Dokładnie tak jak napisałeś. Więc nie wiem dlaczego na początek przygody z chemią wciskaja nam wartościowość, następnie w liceum mówią, że pojęcie wartościowości nie ma sensu i jest bardzo wiele wyjątków (chodzi mi tu przedewszystkim o jony), a potem go dojdzie jeszcze co innego to nagle stopień utleniania jest gł***o watry i bez niego da się zbilansować reakcję... :?

23 kwi 2006, o 20:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]