Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Wodorowy problemik. 
Autor Wiadomość
Post Wodorowy problemik.
Witam.
Nie jestem chemikiem i niewiele już pamiętam z lekcji w szkole.
Potrzebuje informacji na temat pozyskiwania Wodoru przez Elektrolizę Wody.
Oczywiście wiem, że wystarczy prąd stały 2 elektrody Dodatnia i Ujemna do osolonej wody i z Elektrody Ujemnej będzie wydzielał się Wodór a z dodatniej Tlen. To mniej więcej tyle.

Ale, jak obliczyć ile tego wodoró i w jakim czasie się wydzieli, jakie trzeba mieć informacjie i z jakich wzorów skorzystać.
Pewnie ważny będzie prąd przepływający przez elektrody, napięcie na elektrodachi ich powierzchnia, ale również stopień nasycenia roztworu solą.

Jak to policzyć ?

Po co mi to ?? Chcę napełnić 3 balony Meteo Wodorem własnej produkcji, i za ich pomocą wysłać urządzenia łącznościowe i telemetryczne na durzą wysokość.

Uprzedzając niektóre odpowiedzi, zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa i znam zasady zachowania się i wogóle BHP.

Pozdrawiam, może ktoś mi pomoże z tym problemem ??

24 kwi 2006, o 17:35
**

Szybciej wodór otrzymasz w reakcji NaOH (kret do rur) i aluminium (folia moze być) tylko musisz kupić tego duzo i chłodzić naczynie (??) czy w czym chcesz to robić bo sie grzeje strasznie

to tyle :D

Obrazek

24 kwi 2006, o 18:11
A nie wiedziałem że z kreta to wodór powstaje, no dobrze, ale co ? mam zrobić roztwór kreta w wodzie i włożyć paski aluminiowej folii ? znaczyh pewnie o glin chodzi. Czy wytwarza się sam wodór czy coś jeszcze z gazów ? aha, można z tego trochę ciśnienia uzyskać ? żeby pompki nie urzywać, bo niestety przy elektrolizie trzeba wodór do balonika wpompowywać :/

24 kwi 2006, o 18:15

Post aa
twuj pomysl z plynem do rur nie jest zly ale przeciez z pradem jestlatwiei i TANIEJ podlacz do naczynia z woda do akumulator i bedziesz mial go duzo lub jeslijestes dobrym elektrykim moze uda cisie zmenic prad zsieci ze zmiennego na staly to by bylo jeszcze lepiej wiecej go by sie wydzielalo a tak przy okaczij do czego jest ci potrzebny jeslimoznawiedziec

24 kwi 2006, o 19:13
**

wierz mi lub nie :D ale gdy wrzucisz glin do roztworu NaOH powstaje (uwaga ale szpan będzie :D) tetrohydroksygliniansodu (nie wiem jak to wygląda ale wiem jak sie nazywa :D) oraz wodór. ciśnienie niezłe (z plastikowej butelki) bo nadmuchałem kiedys balonik... potem worek do śmieci.... narazie tyle i ładnie bucha na powietrzu jak od loncika wodór podpalisz taki niski dźwięk ze az w kalte daje z 60m. i nie zurzyłem całego kreta nawet i całej folji

ps. kret w żelu sie nie nadaje (do przetykania też...granulki rządzą!! )

Obrazek

24 kwi 2006, o 20:09
@MODERATOR

tetrohydroksygliniansodu (nie wiem jak to wygląda ale wiem jak sie nazywa :D

bodajże Na[Al(OH)<sub>4</sub>] ;)
2Na<sup>+</sup> + 2OH<sup>-</sup> + 2Al + 6H<sub>2</sub>O -> 2Na<sup>+</sup> + 2[Al(OH)<sub>4</sub>]<sup>-</sup> + 3H<sub>2</sub>^

Al<sup>0</sup> - 3e<sup>-</sup> -> Al<sup>III</sup>
3H<sup>I</sup> + 3e<sup>-</sup> -> 3/2 H<sub>2</sub><sup>0</sup>

24 kwi 2006, o 20:20
Ale teraz kret jest z aktywatorem Aluminiowym i wystarczy go w wodzie rozpuscić i sie chclor powinien tworzyć

24 kwi 2006, o 20:30
z prądem sobie bez problemu poradzę. ale myślę iż nie koniecznie to taniej wychodzi, jednak trzeba by trochę tego prądu zurzyć, a z tego co widzę, bo już podłączyłem elektrody to będzie to dłuuuuuuugo trwało. Zaraz sprawdzę teorie z kretem jeśli go gdzieś jeszcze w domu znajdę

Zaintrygował mnie pomysł z kretem.
Powiedzcie mi czy dobrze myślę.
biore granulki kreta do butelki, i folie alu z opakowań, dolewam do tego wodę, Tak ???

to co się wytwarza to wodór a to co w butelce zostaje to ten tetrohydroksygliniansodu cośtam i reszta składników wejściowych. Tego tetrohydroksygliniansodu to do czego służy ? to tak na marginesie.

24 kwi 2006, o 20:34
Zaintrygował mnie pomysł z kretem.
Powiedzcie mi czy dobrze myślę.
biore granulki kreta do butelki, i folie alu z opakowań, dolewam do tego wodę, Tak ???

to co się wytwarza to wodór a to co w butelce zostaje to ten tetrohydroksygliniansodu cośtam i reszta składników wejściowych. Tego tetrohydroksygliniansodu to do czego służy ? to tak na marginesie

najpierw kreta rozpuszczasz w wodzie a totem wrzucasz Al. imho.

i najlepiej rób w jakimś naczyniu z zimną wodą , bo wydziela się sporo ciepła i może nawet chyba stopić butelkę /plastikową/ , a wtedy nie jest miło.

acha , jest taki temat w Chemii Doświadczalnej.

24 kwi 2006, o 20:59
**

tak kasanowa chlor, chyba o wodór chodzi. z aktuwatorem jest ale podrzucić troche nie zaszkodzi nie ?? ;] A tetro....sodu to szczerze.. do niczego istnieje tylko w stanie ciekłym. odpad pozatym jest zanieczyszczony śmieciami, bo folja to nie czyste Al. A myślisz poprawnie :D butelka po nałęczowiance sprawdza się idealnie:D tylko uwazaj i nie baw sie w podpalanie w chacie bo sie bawiłęm w małe ilości fajnie bucha itd. wziołem butelke 1,5l i tak walnegło ze butelka wyleciała z wanny z zimną wodą i sie troche porozlewało i huk ale nic mi sie nie stało (dlatego nie robiusz w szklanym bo kawałki szkła rozpędzone w twoją stroną są naprawde niemiłe :D)

Obrazek

24 kwi 2006, o 21:03
tak, hmm, właśnie to sprawdziłem, wsypałem cienką warstwę tego kreta do butelki takiej od wywoływania zdjęć o pojemności 1ltr. po wlaniu odrobiny wody natychmiast zaczeła się reakcja, jak dosypałem aluminium to jeszcze szybciej zaczęło się burzyć. Butelk się rozgrzała do temperatury przy której odpadło dno, a balonik natychmiast się napełnił gazem, mam 35ltr pojemności taki od śmieci.

Pozdrawiam, jutro sprubuje napełnić taki 180 ltr w metalowym garze.
Jeszcze jakieś podpowiedzi ?

24 kwi 2006, o 21:40
aha, wie ktoś jak obliczyć ilość wytworzonej energii ? najlepiej w Watach.
To tak z ciekawości pytam.

25 kwi 2006, o 10:42
**

elektrolize mozna tez zrobić na NaOH. wkladamy elektrody do wody z roztworem NaOH (zrace uwazac trzeba ) i podlaczamy zasilanie. Elektrody moga byc to np jakies blaszki gwozdzie itp. Plusem tej metody jest to ze w elektrolizie z solą kuchenną elektroda + rozpuszcza sie a w NaOH na elektrodzie + powstaje tlen atomowy ktory powoduje szybkie jej rdzewienie a na elektordzie - wodor atomowy. zasilacz 1 A 16 V bardzo dobrze wyrabia. super duzo bąbelkow powstaje. a wiadomo tlen atomowy i wodor atomowy to juz mieszanka wybuchowa. jedna iskra w naszym ukladzie i .... lepiej nie mowic :twisted: :D :lol:

25 kwi 2006, o 15:19

Wybaczcie ,ale jestem BARDZO początkującym chemikiem. Z tego co rozumiem, to ,żeby pozyskać wodór wystarczy ,że naleje kreta do jakiegoś pojemnika, i wżuce kawałek Aluminium. Dobrze rozumim?

26 kwi 2006, o 22:07
**

czy to takie trudne ?

Sypiesz NaOH na oko do butelki zalewasz troche wodą do 1/4 gdzieś (zależy od poj. butelki)
i wrzucasz kulki z folli aluminiowej takie pozginane.
Bierzesz wór na śmieci i umieszczasz nad butelką.
Najlepiej jak butelka jest w wodzie bo inaczej szybko ją stracisz :):)
pamiętaj abyś najpierw z wora powietrze wycisnął żeby tylko wodór był.
Jak się napełni to go puść.

3 |\| |>

Pozdro.

27 kwi 2006, o 00:44

THX Mareo ! No to czas produkować wodór :D

27 kwi 2006, o 10:50

mała rada...... jeśli ktoś będzie prubował elektrolizę wody to odradzam
-zasalania wody NaCl
-przy zakwaszonej wodzie H2SO3 nie stosować miedzianych przewodów (jedna z elektrod się rozpuści a druga pokryje się warstą siarczku)....

PS nie kombinujcie z dużymi ilościami bo mój kolega przez to leży w szpitalu
(iskra elektrostatyczna)

28 kwi 2006, o 18:05

A tak do tematu, nie łatwiej pójść na stację, kupić elektrolit 36% i podłączyć katodę i anodę (i dodę :D ) do ładowarki do komórki i zbierać gazy?

Tylko nie wolno robić tak jak ja robiłem - używać elektrod grafitowych z ołówka, ponieważ tlen ją utleni i czad powtanie - albo cała elektroda sie rozleci na malutkie elektrodki. :D

Z elektrolizy wody nic ci nie wyjdzie, gdyż nie przewodzi prądu (czysta, mówię, czysta) a jakikolwiek wodór powstanie tylko z tzw. reakcji autodysocjacji - ale i tak go nie zbierzesz, bo reagują dwie cząsteczki na milion.

28 kwi 2006, o 18:13
Może dlatego że może się mieszać z chlorem. Szkoda twarzy... ale generalnie też tego nie rozumiem ;) a Al + NaOH o NAJLEPSZY i NAJTANSZY sposób ( prąd też za darmo nie jest, nie ? )

28 kwi 2006, o 18:48

i co?

wydzielał sie chlor? :D

28 kwi 2006, o 20:28

a posoliłeś se kiedyś pomidora?

i co?

wydzielał sie chlor? :D

Jesteś taki kozak ?
taa ?
To zasol se wodesolą ap otem zrob elektrolize zbieraj tylko wodorowe wydzieliny tzn z nad katody ale potem niepodpalaj tego tylko tak jak masz błyśnij fleszem ...

LOL jak zachowasz twarz dosłownie i w przenośni to będzie git ...

na 666 postach koncze pisanie siana :))

28 kwi 2006, o 22:07
TAK!

czy to takie trudne ?

Sypiesz NaOH na oko do butelki zalewasz troche wodą do 1/4 gdzieś (zależy od poj. butelki)
i wrzucasz kulki z folli aluminiowej takie pozginane.
Bierzesz wór na śmieci i umieszczasz nad butelką.
Najlepiej jak butelka jest w wodzie bo inaczej szybko ją stracisz :):)
pamiętaj abyś najpierw z wora powietrze wycisnął żeby tylko wodór był.
Jak się napełni to go puść.

3 |\| |>

Chodzi o to że sie bardzo nagrzewa czy co??
Pozdro.

2 maja 2006, o 23:08
**

reakcja jest egzoenergetyczna czyli nagrzewa się... piałem o tym wcześniej więc czytaj dokładnie :wink:
Cytuj:
Szybciej wodór otrzymasz w reakcji NaOH (kret do rur) i aluminium (folia moze być) tylko musisz kupić tego duzo i chłodzić naczynie () czy w czym chcesz to robić bo sie grzeje strasznie

Obrazek

3 maja 2006, o 11:04

Ja to robie w słoiku i nadaje się no do tego idealnie. Nawet nie musze ochładzać :D

3 maja 2006, o 11:13

tetrahydroksyglinian sodu nie może istnieć w gdzie indziej niż w roztworze, a nie w postaci cieczy :roll: ponadto po odwodnieniu otrzymujemy NaAlO2, czyli zwykły glinian sodu, raczej do niczego się nie przydaje, chyba że do analizy czy innych wymyślonych przez siebie zastosowań (ot, zwykła sól), a te resztki to są głównie cynkany, bo folia aluminiowa to jest chyba po 50% glinu i cynku ewentualnie jakieś śladowe ilości dodatków
a trzeba pamiętać, że wodór wytworzony w ten sposób zmniejszy swoją objętość, ponieważ zawiera sporo wody, która pod wpływem ciepła paruje, a i sam ma większą temperaturę niż w 20*C, a więc i objętość, dlatego dobrzeby go przeprowadzać przez zimną płuczkę wodną :wink: ale to z kolei zmniejsza ciśnienie

Idioci ciągle od nas odchodzą...

3 maja 2006, o 13:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona