Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Cukrowanie herbaty 
Autor Wiadomość
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07
Posty: 235
Post Cukrowanie herbaty
Problem sprowadza się określenia co lepiej wypłukuje z herbaty "herbatę" - wrzątek, czy wrzątek posłodzony. Kłopot wynika z lenistwa - najchętniej wrzucilbym do wody od razu herbate i cukier, a nie czekal kilka minut aż herbata się zaparzy. Jak cukier może wpłynąć na ekstrakcje poszczególnych związków? Co stracę? Co zyskam? Pytam czysto teoretycznie.. bo wiadomo, że smak pewnie będzie ten sam.. chyba, że ktoś jest wybitnym smakoszem. Pomyślcie chemicy.

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein


3 maja 2006, o 21:34
Zobacz profil
Post 
W sensie czysto chemicznym to nie wiem jaka jest różnica.

Ludzie mówią żeby najpierw zaparzyć a później posłodzić i tak przeważnie robie, choć może to tylko przesąd, ale może coś w tym być.


3 maja 2006, o 21:42
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11
Posty: 230
Post 
Ja słyszalem, ze jest różnica jezeli sie doda cytryny przed cykrem niz dodanie cytryny po oslodzeniu. Ponoc herbata traci jakies tam walory czy cos....

Pozdro

_________________
ViValdis


4 maja 2006, o 11:05
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2005, o 17:37
Posty: 202
Lokalizacja: Radom
Post 
Jeżeli wsypiesz cukier razem z herbata to prawdopodobnie herbata będzie stygła dłużej: obniżenie prężności pary.

Co do wypłukiwania herbaty z herbaty - wydaje mi się ze lepszsy będzie czysty wrzatek. Być może cukier moze przechodzić i "przyczepiać" sie d oziaren herbaty, możliwe że będzie spowalnbiał i osłabiał ekstakcję cukrów zawartych w ziarnach herbaty......Coś na kształt efektu wspólnego jonu :wink:

Chyba głupoty piszę......

PS Znasz odpowiedź i jest to zagadka czy naprawdę chcesz się dowiedzieć?

_________________
Obrazek


4 maja 2006, o 11:18
Zobacz profil
Post 
Mnie sie wydaje podobnie jak ethernity: czyli że lepiej woda bez cukru


4 maja 2006, o 11:35
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07
Posty: 235
Post 
To pytanie wykluło się z mojego podtrójnego lenistwa - bo po pierwsze: albo muszę stać nad herbatą i czekać albo brać ze sobą całą cukiernicę, a po drugie: pewnie można gdzieś poszperać, pomyśleć i wymyślić. W końcu można też zrobić doświadczenie z herbatą parzoną tak i tak.. (szkoda mi liptona! :) w wolnej chwili może się pobawię.
Dzięki za cenne uwagi!

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein


4 maja 2006, o 11:42
Zobacz profil
Zasłużony dla forum

Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46
Posty: 457
Lokalizacja: Mielec
Post 
słowa mojego dziadka - tą torebke do szklanki włóż Mateuszku, z tego jeszcze będa dwie herbatki jak dobrze wyciumkasz :wink: (co kolwiek to icumkanie miało by znaczyć ) 8)


4 maja 2006, o 21:59
Zobacz profil
Post 
Jezeli dodasz cukru przed zalaniem, to wrzaca woda ladnie go rozpusci i wymiesza zarazem, wiec oszczedzasz na ruchach lyzeczki. Sama ekstrakcja herbaty nie powinna przebiegac w rozny sposob, ale czesc cukru zostanie pochlonieta przez torebke, wiec bedziesz musial wziac poprawke na to i poslodzic odrobine wiecej :D.

+ nie musisz mieszac
- tracisz wiecej cukru


6 maja 2006, o 19:36
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07
Posty: 235
Post 
Genialne!
To się nazywa oderwanie od schematów.
Takich ludzi potrzeba! :-)

PS.
Poważnie.

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein


6 maja 2006, o 20:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43
Posty: 108
Lokalizacja: prawie Białystok
Post 
Cukru w Polsce mnostwo jest i tani wiec zaden problem, a ciumkanie chyba zaczy wyciskanie herbaty z torebki sila(moja mama zawsze tak robi:P)

_________________
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf


6 maja 2006, o 20:15
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2005, o 21:22
Posty: 412
Post 
[quote="stsiek]Cukru w Polsce mnostwo jest i tani wiec zaden problem, a ciumkanie chyba zaczy wyciskanie herbaty z torebki sila(moja mama zawsze tak robi:P)[/quote]

ciekawe czy czym mocniej się naciśnie to więcej herbaty wypłynie :D

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Pudzian jak by z całej siły taką herbatę nacisnął :D

Pozdro!

_________________
Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
Obrazek


6 maja 2006, o 20:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 maja 2006, o 19:31
Posty: 97
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dodanie cytryny do herbaty w trakcie zaparzania spowoduje uwalnianie się dużej ilości taniny neutralizującej pobudzające działanie teiny (na której to nam zależy) w związku z czym będzie owa herbata mniej energetyzująca i bardziej gorzka. Dotyczy to również czasu zaparzania 3 - 5 min, powyżej tego czasu z herbatą dzieje się to samo co w przypadku dodania cytryny w trakcie zaparzania. Nie jestem tylko pewien co do tego co powoduje tą reakcję: kwas cytrynowy czy kwas askorbinowy ?? Wydaje mi się, że cytrynowy (można kupić w torebkach i łatwo sprawdzić ale mi sie nie chce) :wink: [/b]


8 maja 2006, o 09:27
Zobacz profil
Post 
Coś mi się zdaje, że przez dosypanie cukru tylko spowolnisz wypłukiwanie "herbaty z herbaty", bo woda z cukrem to roztwór, więc trudniej w nim rozpuścić składniki niż w czystym rozpuszczalniku, poza tym cukier w jakimś tam stopniu przedostanie się do komórek, wejdzie w pory liści i utrudni wypłukiwanie, a nam zależy na dobrym dostępie wody do każdego listka i każdej komórki. Tak, więc ja radżę zalewać gorącym wrzątkiem i mieszać/miętosić/potrząsać torebką herbaty żeby zapewnić stały przepływ wody a co za tym idzie szybsze wypłukiwanie wody.

PS: Dumin- zawsze myślałem że ja jestem leniwy, ale ty przywróciłeś mi wiarą w siebie :wink: , a dyskusja ciekawa nie powiem :D .

Pozdro Ghost :)


2 cze 2006, o 01:51
Post 
Ja wiem tyle, że nie powinno się dodawać cytryny przed zaparzaniem herbaty, bo w kwaśnym środowisku z herbaty może się "wydostawać" większa ilość aluminium, który oczywiście jest dla nas szkodliwy :P


2 cze 2006, o 15:08
***

Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38
Posty: 315
Post 
Dodanie cukru obnizy temp. i wrzatek wrzątkiem nie bedzie ;p A im cieplej tym wiecej herbaty z herbaty co?:>


2 cze 2006, o 15:33
Zobacz profil
Post 
od strony chemicznej nie mam pojęcia - ucze się - ale, :arrow:
zaparzając jednocześnie cherbate i plasterek cytryny napewno nie otrzymamy tego samego roztworu co samą cherbate z cytryną dodaną np przy 70*(nie wspominając o aromacie). Wystarczy zapażyć 50 gram jakiegoś granulatu cherbaty w 400ml wody i stopniowo dodawać 5 g kwasu cytrynowego by zauwarzyć że kolor jest ciemniejszy niż jak zalejemy wrzątkiem granaulat i kwas cytrynowy jednocześnie.
Kwas cytrynowy nie służy aromatowi


18 wrz 2006, o 10:01
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..