Autor |
Wiadomość |
dumin
*******
Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07 Posty: 235
|
Cukrowanie herbaty
Problem sprowadza się określenia co lepiej wypłukuje z herbaty "herbatę" - wrzątek, czy wrzątek posłodzony. Kłopot wynika z lenistwa - najchętniej wrzucilbym do wody od razu herbate i cukier, a nie czekal kilka minut aż herbata się zaparzy. Jak cukier może wpłynąć na ekstrakcje poszczególnych związków? Co stracę? Co zyskam? Pytam czysto teoretycznie.. bo wiadomo, że smak pewnie będzie ten sam.. chyba, że ktoś jest wybitnym smakoszem. Pomyślcie chemicy.
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
|
3 maja 2006, o 21:34 |
|
|
Anonymous
|
W sensie czysto chemicznym to nie wiem jaka jest różnica.
Ludzie mówią żeby najpierw zaparzyć a później posłodzić i tak przeważnie robie, choć może to tylko przesąd, ale może coś w tym być.
|
3 maja 2006, o 21:42 |
|
|
ViValdis
**
Dołączył(a): 26 lut 2005, o 20:11 Posty: 230
|
Ja słyszalem, ze jest różnica jezeli sie doda cytryny przed cykrem niz dodanie cytryny po oslodzeniu. Ponoc herbata traci jakies tam walory czy cos....
Pozdro
_________________ ViValdis
|
4 maja 2006, o 11:05 |
|
|
ethernity
@MODERATOR
Dołączył(a): 2 kwi 2005, o 17:37 Posty: 202 Lokalizacja: Radom
|
Jeżeli wsypiesz cukier razem z herbata to prawdopodobnie herbata będzie stygła dłużej: obniżenie prężności pary.
Co do wypłukiwania herbaty z herbaty - wydaje mi się ze lepszsy będzie czysty wrzatek. Być może cukier moze przechodzić i "przyczepiać" sie d oziaren herbaty, możliwe że będzie spowalnbiał i osłabiał ekstakcję cukrów zawartych w ziarnach herbaty......Coś na kształt efektu wspólnego jonu
Chyba głupoty piszę......
PS Znasz odpowiedź i jest to zagadka czy naprawdę chcesz się dowiedzieć?
_________________
|
4 maja 2006, o 11:18 |
|
|
Anonymous
|
Mnie sie wydaje podobnie jak ethernity: czyli że lepiej woda bez cukru
|
4 maja 2006, o 11:35 |
|
|
dumin
*******
Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07 Posty: 235
|
To pytanie wykluło się z mojego podtrójnego lenistwa - bo po pierwsze: albo muszę stać nad herbatą i czekać albo brać ze sobą całą cukiernicę, a po drugie: pewnie można gdzieś poszperać, pomyśleć i wymyślić. W końcu można też zrobić doświadczenie z herbatą parzoną tak i tak.. (szkoda mi liptona! :) w wolnej chwili może się pobawię.
Dzięki za cenne uwagi!
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
|
4 maja 2006, o 11:42 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
słowa mojego dziadka - tą torebke do szklanki włóż Mateuszku, z tego jeszcze będa dwie herbatki jak dobrze wyciumkasz (co kolwiek to icumkanie miało by znaczyć )
|
4 maja 2006, o 21:59 |
|
|
Anonymous
|
Jezeli dodasz cukru przed zalaniem, to wrzaca woda ladnie go rozpusci i wymiesza zarazem, wiec oszczedzasz na ruchach lyzeczki. Sama ekstrakcja herbaty nie powinna przebiegac w rozny sposob, ale czesc cukru zostanie pochlonieta przez torebke, wiec bedziesz musial wziac poprawke na to i poslodzic odrobine wiecej .
+ nie musisz mieszac
- tracisz wiecej cukru
|
6 maja 2006, o 19:36 |
|
|
dumin
*******
Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07 Posty: 235
|
Genialne!
To się nazywa oderwanie od schematów.
Takich ludzi potrzeba! :-)
PS.
Poważnie.
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
|
6 maja 2006, o 20:13 |
|
|
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
|
Cukru w Polsce mnostwo jest i tani wiec zaden problem, a ciumkanie chyba zaczy wyciskanie herbaty z torebki sila(moja mama zawsze tak robi:P)
_________________ http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf
|
6 maja 2006, o 20:15 |
|
|
Mareo
**
Dołączył(a): 19 wrz 2005, o 21:22 Posty: 412
|
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
|
6 maja 2006, o 20:30 |
|
|
kilo
Dołączył(a): 7 maja 2006, o 19:31 Posty: 97 Lokalizacja: Kraków
|
Dodanie cytryny do herbaty w trakcie zaparzania spowoduje uwalnianie się dużej ilości taniny neutralizującej pobudzające działanie teiny (na której to nam zależy) w związku z czym będzie owa herbata mniej energetyzująca i bardziej gorzka. Dotyczy to również czasu zaparzania 3 - 5 min, powyżej tego czasu z herbatą dzieje się to samo co w przypadku dodania cytryny w trakcie zaparzania. Nie jestem tylko pewien co do tego co powoduje tą reakcję: kwas cytrynowy czy kwas askorbinowy Wydaje mi się, że cytrynowy (można kupić w torebkach i łatwo sprawdzić ale mi sie nie chce) [/b]
|
8 maja 2006, o 09:27 |
|
|
Anonymous
|
Coś mi się zdaje, że przez dosypanie cukru tylko spowolnisz wypłukiwanie "herbaty z herbaty", bo woda z cukrem to roztwór, więc trudniej w nim rozpuścić składniki niż w czystym rozpuszczalniku, poza tym cukier w jakimś tam stopniu przedostanie się do komórek, wejdzie w pory liści i utrudni wypłukiwanie, a nam zależy na dobrym dostępie wody do każdego listka i każdej komórki. Tak, więc ja radżę zalewać gorącym wrzątkiem i mieszać/miętosić/potrząsać torebką herbaty żeby zapewnić stały przepływ wody a co za tym idzie szybsze wypłukiwanie wody.
PS: Dumin- zawsze myślałem że ja jestem leniwy, ale ty przywróciłeś mi wiarą w siebie , a dyskusja ciekawa nie powiem .
Pozdro Ghost
|
2 cze 2006, o 01:51 |
|
|
Anonymous
|
Ja wiem tyle, że nie powinno się dodawać cytryny przed zaparzaniem herbaty, bo w kwaśnym środowisku z herbaty może się "wydostawać" większa ilość aluminium, który oczywiście jest dla nas szkodliwy
|
2 cze 2006, o 15:08 |
|
|
Afgan
***
Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38 Posty: 315
|
Dodanie cukru obnizy temp. i wrzatek wrzątkiem nie bedzie ;p A im cieplej tym wiecej herbaty z herbaty co?:>
|
2 cze 2006, o 15:33 |
|
|
Anonymous
|
od strony chemicznej nie mam pojęcia - ucze się - ale,
zaparzając jednocześnie cherbate i plasterek cytryny napewno nie otrzymamy tego samego roztworu co samą cherbate z cytryną dodaną np przy 70*(nie wspominając o aromacie). Wystarczy zapażyć 50 gram jakiegoś granulatu cherbaty w 400ml wody i stopniowo dodawać 5 g kwasu cytrynowego by zauwarzyć że kolor jest ciemniejszy niż jak zalejemy wrzątkiem granaulat i kwas cytrynowy jednocześnie.
Kwas cytrynowy nie służy aromatowi
|
18 wrz 2006, o 10:01 |
|
|