Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
rodniki
Mam pytanie. Dużo ostatnio czytałem o agresywnych rodnikach tlenu itd. doszedłem do tego, że rodnik to atom lub grupa atomów mających niesparowany elektron (elektron o niesprawnym spinie). Są bardzo aktywne chemicznie.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyc po ludzku, o co chodzi z niesparowanym elektronem (elektronem o niesprawnym spinie)?
niesparowany to znaczy ze nie ma pary, jeżeli atom nie ma konfiguracji gazu szlachetnego lub elektrony nie maja pary to łaczą sie w cząsteczki i są bardzo aktywne. Proponuje przeanalizuj sobie budowę związku NO.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
30 maja 2006, o 18:26
jaozyrys
@MODERATOR
No najprościej, to ma jedno wolne wiązanie, a ponieważ nie jest to stan stabilny to bardzo chce osiągnąć oktet.. A z niesparownym spinem to już jest chemia kwantowa, w skrócie na jednym orbitalu mogą przebywać tylko 2 elektrony o różnych spinach..
30 maja 2006, o 19:24
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Mozna to też prosciej zorazować na przykładzie H2
Oto H2 normalne H**H (* -dajmy na to ze są to elektrony)
W wyżej wymienionym przykładzie atom wodoru ma tylko jeden elektron, jest on niesparowany i dlatego bardzo aktywny bo dąży zawsze do uzyskania pary. Dlatego w przyrodzie mamy zawsze cz. wodoru jako H2.
Rodnik by wtedy wyglądał tak H* i *H
Swoją droga rodniki są niebezpieczne bo mągą zmieniać np własności kwasu nukleinowego i takie tam. Paradoksalnie ozon jest dobrym źródłem do tworzenia rodników a w TV reklamuja cudowne maty ozonowe, które odmładzają skórę
GG:3716505
31 maja 2006, o 08:45
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
tak, i różne inne reakcje o mechaniźmie rodnikowym, np chlorowania alkanów, nigdy nie powstaje jeden produkt, nawet podczas monochlorowania metanu, chlor może się rozpaść na atomowy pod wpływem światła (w końcu to postać energii), działając na metan powstaje CH3, czyli rodnik zwany metylem lub grupą metylową, ściślej *CH3, jeśli te dwa rodniki się spotkają to powstanie etan CH3CH3. Na rodniki łatwo rozpadają się nadtlenki, przez co mogą inicjować polimeryzację alkenów. Latwo rozpada się też H2O2 na dwa rodniki *OH, H2O2 tworzy się w organiźmie i z tego powodu, że rozpada się na rodniki jest wielkim szkodnikiem w nim, stąd też organizm posiada enzymy rozkładające H2O2 na wodę i tlen, jest to np katalaza nadtlenku wodoru. Można zdepolimeryzować sobie polistyren i spolimeryzować go z powrotem za pomocą wody utlenionej. Sam tlen w stanie podstawowym jest dwurodnikiem: *O=O* . Wymiataczem wolnych rodników z organizmu jest też witamina C, która jest reduktorem, czyli dostarcza elektrony. co do rodników to polecam zajrzeć do pogawędek do tematu Demaskator
PS Blizzard, należę do starszych uzytkowników tego forum
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
Ostatnio edytowano 31 maja 2006, o 13:01 przez DMchemik, łącznie edytowano 1 raz
31 maja 2006, o 10:43
blizzard
@MODERATOR
DMchemik napisał(a):
nawet podczas monochlorowania metanu, chlor może się rozpaść na atomowy tlen pod wpływem światła
??:lol:
Tak jeszcze dodam, że najlepiej by bylo jakbyś pożyczył książkę od trzeciej liceum (chyba, że już jesteś ) i poczytał sobie dział pt. mechanizmy reakcji chemicznych.
31 maja 2006, o 12:08
jaozyrys
@MODERATOR
Cytuj:
Sam tlen w stanie podstawowym jest dwurodnikiem: *O=O*
Jak to? Gdyby tak było, to szybko by się łaczył w cząsteczki O4..
Tlen ma 6 elektronów walencyjnych, jakim cudem może miec jakieś niesparowane w cząsteczce O2 w której jest wiązanie podwójne
31 maja 2006, o 16:40
daniel90
DMchemik coś Ci sięchyba potamtegowało tlen możne pokazać jako O*_*O czyli jest jedno wiązanie normalne a dwa elektrony pozostale zajmują tak jakby dwa orbitale osobne a nie na tym samym, nie jestem pewien, tylko wiem jak wyglądało EDIT: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlen_singletowy sorry, miałeś racje ;] DMchemik
31 maja 2006, o 16:48
blizzard
@MODERATOR
Ciekawe co tam piszą o tym tlenie sinletowym. nowe doświadzczenie bo pierwsze słyszę o czymś takim Ale nie zmienia to faktu DM Chemik, ze powinieneś napisać coś takiego: *O-O* raczej
To, co napisałeś że chlor może się rozpaść na atomowy tlen to zapewne literówka, wiec się już nie czepiam
A to co napisałeś, że nalezysz do starszych użytkowników forum to zapewne w odpowiedzi do tego, ze poradziłem książkę do trzeciej klasy liceum?? Tylko ze ta rada była skierowana do kocham bhp
31 maja 2006, o 19:13
jaozyrys
@MODERATOR
O kurde, nie wiedziałem o tym tlenie o_O
Może ktoś wyjaśnić, czemu tlen trypletowy ma niższą energię?
Czyżby wiązanie typu pi było tak wysokoenergrtyczne w porównaniu do niesparowanych elektronów? I czy takie coś spotyka się przy innych związkach/gazach?
31 maja 2006, o 21:22
DMchemik
co do doświadczeń to polecam doświadczenia z wywiązywaniem singletowego tlenu, czyli wzbudzonego. Ten w stanie podstawowym mamy np w reakcji H2O2 z KMnO4, wzbudzony świeci na czerwono, polecam wykonać
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
31 maja 2006, o 21:31
blizzard
@MODERATOR
Wiem, że odmiana tlenu O4 ma czerwoną barwę i jest w stanie ciekłym
Ale jeżeli cząsteczka tlenu z jednym wiązaniem podwójnym jest w stanie wzbudzonym to czy tak samo będzie w alkenach na przykład: 2H-C*-*C-H2????
31 maja 2006, o 22:27
jaozyrys
@MODERATOR
blizzard napisał(a):
Wiem, że odmiana tlenu O4 ma czerwoną barwę i jest w stanie ciekłym
Stałym, bo zaobserwowano go tylko w baardzo niskich temperaturach, niedaleko od zera absolutnego..
31 maja 2006, o 23:07
DMchemik
napisałem wyraźnie, że świeci na czerwono, a nie że ma barwę czerwoną w stanie stałym, chodzi mi o luminescencję. Co to tych alkenów to nie, bo bo węgiel wzbudzony jest w stanie trypletowym, czyli odwrotnie niż w przypadku tlenu
Poza tym cząteczki wzbudzone powracają do stanu podstawowego, jako nizej energetycznego. Owszem mozna wzbudzić elektrony pi, ale ten stan szybko wróci do poprzedniego
weź udział:
31 maja 2006, o 23:33
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
No dobra więc jak wywiązać ten singletowy tlen?? Powiedzmy, że mamy tlen ,,zwykły" z KMnO4+H2O2 i co dalej
7 cze 2006, o 13:54
jaozyrys
@MODERATOR
DMChemik, a mógłbyś napisać dlaczego z tym tlenem jest tak wyjątkowo, że niższą energię ma w stanie trypletowym? Bo jak dla mnei to można to zinterpretować tylko tak, że żeby utworzyło się wiązanie pi w tlenie tzreba doprowadzić do niego energię, która będzie w nim zmagazynowana i później wypromieniowana jako czerwony foton przy powrocie do stanu podstawowego... Tylko dlaczego przy wszytskich innych czasteczkjach ejst odwrotnie? Pytałem różnych nauczycieli u mnie w szkole, nikt nic nie wie (a na ich brak wiedzy w zasadzie nie narzekam).
A o reakcji otrzymywania też się czegoś dowiem Niezły bajer, świecący na czerwono gaz w butelce, a tu sie okazuje że to zwykły tlen i to taki którego wzór zawsze uzywa sie w chemi (O=O) A własnie, pisał ktoś chyba że zapis *O-O* nie jest zalecany przez IUPAC, prawda to?
7 cze 2006, o 18:11
DMchemik
znajdziesz to np tutaj:http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=867&highlight=pirogalol
w tym miesiącu ukaże się obszerny artykuł o luminescencji, jest w nim kilka sposobów wywiązywania singletowego tlenu. Co do gazu świecącego w butelce to muszę cię zmartwić: stan wzbudzony jest przecież nietrwały, każda wzbudzona cząstka szybko wraca do stanu podstawowego, ale doświadczenia z wywiązywanie wzbudzonego tlenu są widowiskowe
Co do tej wyjątkowości tlenu, pewno da się to wyprowadzić z równania Schroedingera, ja jednak póki co nie zamierzam się tym zająć
weź udział:
7 cze 2006, o 21:09
DMchemik
sorki za ten post, ale wreszcie na vortalu ukazuje się wspomniany wyżej artykuł (choć ze sporym opóźnieniem niestety), zainteresowanych singletowym tlenem zapraszam do lektury
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości