Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
H2O3 - trójtlenek wodoru 
Autor Wiadomość

Post H2O3 - trójtlenek wodoru
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlen
Wszedłem sobie na tą stronę, żeby poczytać sobie o tlenie singletowym i trypletowym, a tu nagle taki zonk, o ile słyszałem o pozostałych dziwach typu nadtlenki czy fluorek tlenu, to pierwsze słyszę o czymś takim jak O(OH)2.
Może mi ktoś powiedzieć z czym to się je? i co to je :D ? Ewentualnie gdzie powinienem szukać i co najważniejsze - pod jaką nazwą? Bo jestem w polu bo nie wiem nawet jakiej nazwy użyć :/

Idioci ciągle od nas odchodzą...

31 maja 2006, o 19:12

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_trioxide

31 maja 2006, o 19:17
@MODERATOR

a można to nazwać jako wodorotlenek tlenu (II)???? :roll:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

31 maja 2006, o 19:51

:szok: to musi być na maxa dobry utleniacz

moim zdaniem będzie się nazywało coś na kształt "hyperhydrol" (perhydrol prezrobiony na kształt "kalium hypermanganium" - chyba :D)

31 maja 2006, o 21:14
Zasłużony dla forum

a wiesz że kwas siarkowy (VI) zapisuje sie np. tak: SO2(OH)2, a ortofosforowy PO(OH)3 :wink:
Czy to są wodorotlenki ?

Mnie tylko dziwi jedno i nie moge nigdy tego zrozumieć i nie zrozumie, po co nauczycielki wbijaja wartościowość jako coś swiętego jak np. na chłopski rozum H2O3 wartościowość wodoru wynosi III. Jakbym powiedzial tak w szkole to bym się już mógł pożegnać z celującym na koniec roku. Często właśnie mam takie głupie myśli. Przykład ?

Rozpuszczanie soli kamiennej to zjawisko fizycznie, nie reakcja.
Biore książke i czytam: Podczas łączenia się soli z wodą następuje ich dysocjacja...czy to nie jest reakcja ? Oczywiście następuje równowaga ale to jest reakcja ! Jak i inne głupotki...typu wodorotlenki amony czy budowa kwasu węglowego...
next: "Rtęć jako metal jest bardzo trująca, mówie że nie rtęć tylko jej opary. Mateusz, nie opary bo atomu rtęci sa tam bardzo porozrzucane tylko metaliczna rtęć !" - Cytat z mojej lekcji :( I mi za przeproszeniem żal dupe ściska jak oni nam wszędzie taką ciemnote wciskają. Nie wiem co wciskaja mi na historii bo z niej jestem, że tak powiem noga, ale często tez na fizyce Pani sobie myli uzwojenia, czy zasady lewej i prawej reki, nie wspominając juz o podłączaniu w obwód ampreromierza czy voltomierza...

wiem ze to strasznie post nie na temat ale musiałem odreagować :wink:

31 maja 2006, o 21:23

Obrazek

31 maja 2006, o 21:27
@MODERATOR

Computational chemistry predicts that more oxygen chain molecules or hydrogen polyoxides exist and that even infinite oxygen chains can exist in a low temperature gas

No nieźle.. Ciekawe jaki ten spolimeryzowany tlen miałby właściwości?

31 maja 2006, o 21:29
@MODERATOR

Tak, ale zauważ że po zapisie sumarycznym wychodzi faktycznie wartościowość wodoru jako III, ale jeżeli rozpiszesz sobie strukturalnie to widać to jak byk; H-O-O-O-H :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

31 maja 2006, o 22:35

"Przeprowadzono badania wpływu pola elektrycznego na własności dielektryczne struktur warstwowych typu metal/izolator/metal (MIM) z warstwą tlenku holmu (H2O3) z grupy ziem rzadkich."

http://www.if.pwr.wroc.pl/pl/dzialalnosc_nauk/publik.html

Tożto lliterówka!!
Chodziło im o Ho2O3, a wypadło im jedno o :P Nie kasuje tego powyżej, ale to nie o tym traktuje :P

Tu troche o rozkładzie H2O3 (o ile dobrze tłumacze, to kolo myśli do termicznym rozkładzie H2O3, żeby napędzać tym pojazd)
http://www.chemicalforums.com/index.php?board=5;action=display;threadid=4355

A tu niezły elaboracik na temat naszego tajemniczego związku... ale tego już nie jestem w stanie przetłumaczyć :P
http://www.pnas.org/cgi/content/full/99/24/15308
pozdro

[quote=Tchemik na forum.piroportal.pl]Wszytsko zle :/ Reakcja pomiedzy nadtlenkiem wodoru i nadmanganianem zachodzi to fakt. Ale produktami reakcji jest KOH, MnO2 i O2. Gazu nie zauwazyles bo miales wode utlreniona (3% r-r) i bylo go za malo.

Pozdrawka
Tchemik

P.S. Nie ma czegos takiego jak H2O3 a woda ciezka to woda deuterowa, czyli w wodzie zamiast wodoru jest jego izotop deuter - D2O.[/quote]

No to jest ta substancja, czy nima?!

31 maja 2006, o 23:03
Zasłużony dla forum

Blizard :) Wiem, sam tak robie sprawdzając.
Ale u nas w nieszczęsnej szkole, jak i podejżewam innych, wartościowość określa danego pierwiastka w związku określa się przez równanie...
nikt przeciez nam nie każe rysować wzoru strukturalnego H2O2 żeby potwierdzić że tlen jest 2-wartościowy a nie 1, a cząsteczka nadletnku wodoru to dimer :)
Wiem jak jest...a jest do dupy - ale juz naszczęscie za rok do LO (miejmy nadzeje ze nauczyciel sie zmieni na lepszego)

1 cze 2006, o 14:37

Juz nie przesadzajmy, nawet w wypocinach Pazdry dla gimnazjum (przypadkiem to lezy u mnie na polce, nie wiem skad mi sie to wzielo;)) jest napisane, ze H2O2 nie podlega regulom wartosciowosci i narysowany wzor jest:)

1 cze 2006, o 17:35

Cytuj:
cząsteczka nadletnku wodoru to dimer

jesteś pewien że H2O2 to dimer?

Idioci ciągle od nas odchodzą...

1 cze 2006, o 17:55

Niepodlegający regułom wartościowości dimer... a to ciekawe :D

A mnie się wydaje, że jak najbardziej podlega regułom wartościowości. Jest taka reguła, która mówi, że tlen w nadtlenkach jest na -I stopniu utlenienia.

Mostkowemu atomowi tlenu w cząsteczce H2O3 przypisałbym z czystym sumieniem formalny stopnień utlenienia równy 0; pozostałym dwom -I.. Oczywiście formalny ;)

1 cze 2006, o 19:20
@MODERATOR

A mnie się wydaje, że jak najbardziej podlega regułom wartościowości. Jest taka reguła, która mówi, że tlen w nadtlenkach jest na -I stopniu utlenienia.

Wyjątek potwierdza regułę? ;) Wszyscy wiemy że stopień utlenienia to bzdura, ale się przydaje :D

// panowie, do tematu a nie gadać o szkołach :P H2O3 istnieje na pewno, i na pewno mogą istnieć związki typu H2Ox [z wikipedii] :P o.r.s.

1 cze 2006, o 20:39

Wogule co do istnienia tritelnku wodoru to mam wątpliwości. Wtedy teoretycznie po spalaniu wodoru w ozonie powinien nam takowy związek powstać, a nie dochodzi do reakcij. Tak właściwie 3 atomy tlenu i 2 wodoru nie mają prawa się połączyć.

Pozdro,
ASorEX

PS. Artykuły na Wikipedii może tworzyć każdy, i często posiadają one luki.

11 cze 2006, o 18:55
**

H2O2 + H2O ----> H3O + + H-O-O

przeierz to nie ma prawa powstac (chyba, że się myle)

no ale wkońcu tlen ma II wartości a wodór I więc jak 3 atomy wodory mogą się połączyć z 1 atomem tlenu ????

chociaż

Cytuj:
Jon hydroniowy (jon hydronowy, jon oksoniowy) jest to uwodniony kation wodorowy H3O+. Istnieje tylko w roztworach wodnych, gdzie powstaje w wyniku autodysocjacji wody: 2H2O ----> H3O+ + OH- oraz dysocjacji kwasów; ulega dalszej hydratacji.
Jest silnym kwasem Lewisa, jego pKa = -1,7 (w 25°C). W czystej wodziej jego stężenie wynosi 10-7mol/dm3, w roztworach kwaśnych jest większe.

22 cze 2006, o 12:41
@MODERATOR

Czasami powstają cząsteczki o których nie śniło się filozofom... ;) Oczywiście istnieją milionowe części sekundy, w ilościach rzędu kilku atomów, nikt nie wie że istnieją i nie mozna ich wykryć :)

Ale jeśli chodzi o H2O3 to wierzę wikipedii, nie wiem skąd wasze wątpliwości :)

Mareo, znasz coś takiego jak wiązanie koordynacyjne? Przecież to właśnie H3O+ istnieją w roztworach, a nie H+

22 cze 2006, o 12:51
niewykluczone że stąd że niedawno jacyś uczniowie w stanach opieprzyli właściciela wikipedii o to że dostali jedynki, bo w cytowanym fragmencie były błędy

to było na wp.pl

22 cze 2006, o 12:55
PROFESJONAŁ

A jednak wygląda na to że istnieje: http://acta.chem-soc.si/52/52-1-1.pdf

22 cze 2006, o 16:43

A jednak wygląda na to że istnieje: http://acta.chem-soc.si/52/52-1-1.pdf

Moim zdaniem ktoś tu ścienmnia :D Może coś takiego jest, ale raczej szybko sie rozpada. Jak będzie więcej zródeł można założyć, że istnieje.

24 cze 2006, o 07:31

H3O to też raczej pic... Ludzie którzy piszą arty o H2O3 i H3O mają chyba nierówno pod sufitem, a co do Wikipedii to tam można przecież do listy np. laureatów nagrody Nobla dopisać Adolfa Hitlera (jako laureata pokojowej nagrody Nobla) i co? Ludzie nie mający pojęcia o historii by w to pewnie uwierzyli :P ...

Pozdro,
ASorEX

24 cze 2006, o 10:58
@MODERATOR

wodory maja strandardowo stopienie utlenienia +1
natomiast 2 tleny -2, a jeden +2 :)
i caly bilans jest zgodny - czasteczjka jest obojetna :)

24 cze 2006, o 14:28
@MODERATOR

Nie wymyślaj na siłę, "wyjątki" w stopniach utlenienia mnie rozwalają, jak sobie narysujesz cząsteczkę to wtedy widac jak jest rzeczywiście..

24 cze 2006, o 16:30
@MODERATOR

Nie wymyślaj na siłę, "wyjątki" w stopniach utlenienia mnie rozwalają, jak sobie narysujesz cząsteczkę to wtedy widac jak jest rzeczywiście..

ok rysujemy czasteczke

H - O - O - O - H

hmm.. logicznie myslac plus laczys ie z minusem :)

zakladamy wiec ze wodory na przeciwleglych koncach sa dodatnie
wiec tleny zaraz obok sa ujemne, a co za tym idzie tlen w samym srodku moze byc rownie dobrze dodatni :)

24 cze 2006, o 16:44
no ale w cząsteczkach złozonych z tego zamego atomu stopień każdego atomu jest rowny 0 także mi sie wydaje że:
Kod:
H-O-O-O-H
1-2-3-2-1

atomy oznaczone 1 są na +1 stopniu ultlenienia
atomy oznaczone 1 są na -1 stopniu ultlenienia
atom oznaczone 3 są na 0 stopniu ultlenienia

24 cze 2006, o 17:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona