Czernienie drewnianego blatu
Taki przepisik ktory moze sie przydac wam we wlasnych labolatoriach
Drewniany blat stołu labolatoryjnego najlepiej jest czernić, wytwarzając bezpośrednio w porach drewna czerń anilinową. W tym celu surowy, suchy i czysty (nie malowany) blat smaruje się trzykrotnie wrzącym roztworem o składzie:
- 50 cm3 wody destylowanej
- 65g siarczanu(VI) miedzi(II)
- 65g chloranu(V) potasu (KClO3)
Po wyschnięciu blat smaruje się drugim roztworem o składzie:
- 500 cm3 wody destylowanej
- 75g aniliny
- 90 cm3 kwasu solnego
Początkowo powstaje barwa zielona, która jednak szybko ciemnieje i przechodzi w czerń. Po skończonym czernieniu blat naciera się parafiną i rozprowadza ją dokładnie flanelą. Tak poczerniony i zabezpieczony drewniany blat nie plami się i nie niszczy pod wpływem rozlania kwasów czy ługów.
Bawcie sie dobrze
acha... taki stol jest tez ciezko podpalic z tegoc o pamietam - jedynie co jak polozycie na nim cos naprawde gorcego to troche smierdzi