Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
chlorek wapnia 
Autor Wiadomość
Post chlorek wapnia
Nie mogę tego nigdzie znaleźć a więc. Zaczołem się bawić kwasami i jako pierwsze doświadczenie wybrałem osiągnięcie chlorku wapnia z weglanu wapnia za pomocą kwasu solnego (35-38%) i tu mi wyszła zielonkawa ciecz a kawałki których nie rozłupałem wyglądają jakby zaczeły pleśnieć
do tego z kolby zaczeło się unosić coś jakby mgiełka no i co to jest!?I czy udało mi się osiągnąć chloran wapnia?.Może uznacie moje pytanie za śmieszne ale każdy musi od czegoś zacząć.

21 cze 2006, o 19:30

Hmm super, byle jakie zabranie do pracy byle jaki efekt proste..;P

Mgielka to co2 ktore porwalo ciecz czy tez pyly. a poprawnie to sie zaczyna od obliczen i odpowiedniego przygotowania reagentów weglan nalezy rozdrobnic na mial i powoli dodawac do hcl oczywiscie wszystko wyliczone... z reakcji Caco3 + hcl ---> cacl2 +h2o +co2
A zielonkawe zabarwienie jest naturalne zreszta rozumie ze stosowales wapniaka z pola? no to tez nie ma sie co dziwic zawsze moglo znajdowac sie tam cos jeszcze....

21 cze 2006, o 19:48

Zielnokawa ciecz hmm cos musiało tam byc oprócz CaCO3. Rozpuszczając 9% hcl kamień w łazience niegdy nie miałem takich przygód.
Ps: Kwasy to nie zabawka. :)

21 cze 2006, o 20:23
No dobrze może nie miałałem odpowiedniego przygotowania ale wątpię żeby było tam coś jeszcze (to był kawałek kredy zarombany ze szkoły)

21 cze 2006, o 21:09

Tia faktycznie bo kreda to caco3 czda... hehe szczerze mowiac kreda zwlaszcza szkolna moze miec zerowy zwiazek z weglanem wapnia rownie dobrze moze to byc gips lub jakies iły a zielone zabarwienie hmm faktycznie moze byc od chlorku glinowego.

21 cze 2006, o 22:38

zielone zabarwienie hmm faktycznie moze byc od chlorku glinowego.

Od chlorku żelazawego.

22 cze 2006, o 00:11

hehe chlorek glinowy tez ma zielonkawe zabarwienie... jak bym w domu nie miał to bym nie mowił;) no chyba ze tylko mój.

22 cze 2006, o 10:40
Zasłużony dla forum

Cytuj:
9. Właściwości fizykochemiczne
Forma: ciało stałe
Kolor: biały
Zapach: ostry
pH: około 2,4 (100 g/l H2O, 200C)

Heh, no to chyba masz troszkę zanieczyszczony :P

PS: killer, używałeś białej kredy ? [bo jak to była kolorowa to...]

22 cze 2006, o 11:18

Przesublimuje i bedzie ekstra pure... sie zobaczy;)

Ps. nie ma to jak rozwodzic sie nad doswiadczeniami newbies cos ala wsadzilem dwie elektrody do wody zmienilo sie od zoltego do zielonego
"Co powstało?"

22 cze 2006, o 12:18
@GŁÓWNY MODERATOR

Na 100% jest to wina kredy, też próbowałem użyć kiedyś na kółku do zrobienia CO2 i diupa - nie reagowało nawet ze stęż. HCl. W ogóle nie wiem po co kradłeś kredę ze szkoły - aż tak brakuje ci pioeniędzy? Poza tym przyznając się do tego sam się ośmieszasz...

27 cze 2006, o 14:32

wydaje mi się że tam powinno być CaCO3 + 2HCl ---> CO2 + H2O + CaCl2
a nie CaCO3 + HCl ---> CO2 + H2O + CaCl2
brakuje dość istotnej 2 przed HCl aby mógl byc to dobry zapis... w sumei dość istotne.. bo mi sporo osób zwraca uwagę na dobry zapis reakcji

29 wrz 2007, o 15:10

Post Re: chlorek wapnia
Killer napisał(a):
za pomocą kwasu solnego (35-38%)

A od kiedy kwas solny ma 38%?

Wikipedia napisał(a):
Chlorowodór rozpuszcza się w wodzie w ilości maksymalnie 36,7% w temperaturze 20°C(w roztworze o stężeniu 36% na jedną cząsteczkę HCL przypada około 3,5 cząsteczek wody)

7 paź 2007, o 00:14
@MODERATOR

ja mam na butelce napisane stezenie 35-38%.
W temp. 0st.C w 100g wody rozpuszcza sie 84,3g HCl (stężenie 45,1%)

7 paź 2007, o 00:37

Post Re: chlorek wapnia
outslider napisał(a):
Killer napisał(a):
za pomocą kwasu solnego (35-38%)

A od kiedy kwas solny ma 38%?

Wikipedia napisał(a):
Chlorowodór rozpuszcza się w wodzie w ilości maksymalnie 36,7% w temperaturze 20°C(w roztworze o stężeniu 36% na jedną cząsteczkę HCL przypada około 3,5 cząsteczek wody)

Ja też mam kwas 35-38%, bo nie wystarczy powiedzieć, że rozpuszczalność chlorowodoru wynosi tyle i tyle, trzeba jeszcze wiedzieć, pod jakim ciśnieniem, pod normalnym w temperaturze 20*C rozpuszczalność wynosi 36,7%, ale zostaw kwas solny na dłuższy czas i zostanie ci praktycznie woda, bo ze względu na niskie ciśnienie HCl w powietrzu (zaledwie ślady) rozpuszczalność tego gazu w wodzie spada.

Mikor napisał(a):
Mgielka to co2 ktore porwalo ciecz czy tez pyly. a poprawnie to sie zaczyna od obliczen i odpowiedniego przygotowania reagentów weglan nalezy rozdrobnic na mial i powoli dodawac do hcl oczywiscie wszystko wyliczone... z reakcji Caco3 + hcl ---> cacl2 +h2o +co2

Ta mgiełka to także HCl, który tworzy mgły z wigotnym powietrzem. Ze względu na jego lotność, stechiometryczna ilość HCl jest za mała, dodatkowo jest on usuwany z r-ru poprzez strumień wydzielającego się CO2 (jeśli ten strumień wpuścić do r-ru oranżu metylowego to zabarwi sie zaraz na czerwono, co dla autorów podręczników gimnazjalnych jest dowodem na to, że otrzymali kwas węglowy), ciepło reakcji również powoduje ulatnianie się HCl. W przypadku lotnego substratu zawsze należy mieć to na uwadze, ale lepszy nadmiar CaCO3, który można łatwo oddzielić, niż nadmiar HCl, który będzie sie ulatniał podczas odparowywania r-ru.

Killer napisał(a):
i tu mi wyszła zielonkawa ciecz a kawałki których nie rozłupałem wyglądają jakby zaczeły pleśnieć

Ta "pleśń" to właśnie CaCl2*6H2O, który wykrystalizował ze względu na przekroczoną rozpuszczalność tego związku w twoim r-rze. Spróbuj zrobić to samo z kwasem cytrynowym zamiast solnego, efekt będzie podobny, tyle że cytrynian wapnia jest w stanie faktycznie zapleśnieć :wink:

Obrazek
weź udział:

8 paź 2007, o 09:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]