Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Mieszadło magnetyczne 
Autor Wiadomość

Post Mieszadło magnetyczne
Nie wiecie może gdzie w Warszawie można kupić mieszadło magnetyczne bez ogrzewania i w jakiej cenie są takie urządzenia? Wiem z doświadzczenia,że jest to urządzenia niezbędne w laboratorium chemii organicznej np. przy nitrowaniu, dlatego zastanawiam się nad jego kupnem do mojej domowej pracowni.
:roll:

1 lip 2006, o 15:47

Ja sam zrobiłem takie bardzo prowizoryczne (wygląda okropnie :wink: ) ale działa świetnie maxymalnie mi pracowało 18h bez przerwy i bardzo wydajnie :)
www.anwit.pl popytaj tutaj i tutaj http://www.linegal.com.pl/
kupienie nowego mieszadła jest całkowicie nieopłacalne więc radziłbym się uzbroic w cierpliwośc i oberwować tutaj www.allegro.pl

Jeśli postanowisz zrobić własne to mieszadełka mają w Anwicie. Instrukcje są tutaj http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=871 tutaj znajdziesz magnesy http://www.magnesy.tanio.net/ silniczek najlepije z jakiegos urządzenia sobie wyciągnąć starego (ja mam ze starego video)

1 lip 2006, o 15:56
@MODERATOR

ale jak bedziesz nitrowal w kolbie nitrowej to... masz tam wejscie na mieszadlo zwykle mechaniczne :) - a takie dawno temu dostepne byly w neskłikach :P

ogolnie chyba lepszym rozwizaniem od mieszadla magnetycznego jest mieszadlo mechaniczne - tylko ze mechaniczne sie gozej montuje i zajmuje ono troche mniejsca przyw lewie - ale z drugiej strony nawet za pomoca wiertaki ustawionej na niskie obroty mzona spokojnie takie mieszadlo zrobic :)

1 lip 2006, o 16:12

ogolnie chyba lepszym rozwizaniem od mieszadla magnetycznego jest mieszadlo mechaniczne - tylko ze mechaniczne sie gozej montuje i zajmuje ono troche mniejsca przyw lewie

Ogólnie nie jest lepszym rozwiązaniem.Sam sobie odpowiedziałes dlaczego :wink: Nie potrafię znaleść żadnych złych stron mieszadła magnetycznego oprócz tego że kisielku nie da rady wymieszać bo za gęsty jest :P Dodatkowy "+" to to, że możemy kolbe zamknąć sobie koreczkiem i nam smierdzieć nie będzię w labie

1 lip 2006, o 16:41

Z tym korkiem to fakt i dlatego mimo wszystko będę starał się zdobyć to mieszadło.

1 lip 2006, o 16:51
Zasłużony dla forum

Zrób sobie. Moje kosztowało 8zł i działa bardzo dobrze* :wink:

*az do czasu kiedy sie zepsuje

Pozdro

1 lip 2006, o 17:45
@MODERATOR

jak przeprowadzasz miereczkowanie i nie chce Ci sie recznie mieszac erlenmayerka to wtedy magnetyk jest swietny

ale jak przykladowo sobie nitrujesz w kolbie trojszyjnej okraglodennej, to najlepszym rozwiazaniem jest wlasnie mieszadlo mechaniczne

a co do smierdzenia w labie - i zatykania czego kolwiek korkiem
1. dygestorium
2. mieszadlo mechaniczne ktorego czesc meiszajaca jest wyposarzona w korek :)

1 lip 2006, o 20:06

A ja widze przewage mieszadła mechanicznego na magnetycznym.
A kiedy ?
Wyobraźmy sobie sytuacje że pewną ciecz trzeba jednocześnie mieszać i ogrzać do powiedzmy 210* . Przy mieszadle mechanicznym mieszanie następuje przez szlif a pod kolbe podstawiamy palnik tudzież czasze grzejną.
Przy mieszadle magnetycznym spód mamy już zajęty. Niektóre mieszadła magnetyczne posiadają grzanie. Tak - ale jest ono stosunkowo mało wydajne. Eksperyment jaki przeprowadziłem na swoim nie pozostawił cienia złudzeń. Zagotowanie 0,5 l wody zajęło 40 min mimo że sama płyta błyskawicznie nagrzała sie do temp max ( 250*)

Pewnym wyjściem z tej sytuacji jest stosowanie taśm grzewczych ( to coś takiego co jest w koszu grzejnym tylko jest w formie węża i ma 2 m długości) jednak jest to rozwiązanie " na około".
Proszę nie piszcie że można kolbę grzać palnikiem od góry 8)

pozdrawiam
kempek

1 lip 2006, o 20:24

Fakt,że z tym grzaniem jest kiepsko. Jak byłem na stazu w profesjonalnym laboratorium to i tak najczęściej ogrzewałem reaktor płaszczem grzejnym, a w mieszadle włączałem tylko opcję mieszania.Z moich obserwacji wynika (może to subjektywne wrażenie),że mieszadeł mechanicznych w laboratorium używa się raczej do dużych reaktorów (powyżej 1litra) lub do gęstych mieszanin (np. jak zobojętniamy środowisko reakcji węglanem wapnia ). Moim zdaniem minusem mieszadła mechanicznego jest to,że przy właśnie nitrowaniu musiałbym mieć 4-szyjną kolbę (nie widziałem takich w sklepach ze szkłem lab.),bardzo drogą, bo przy nitrowaniu musi być termometr, wkraplacz, chłodnica zwrotna i to mieszadło.

1 lip 2006, o 21:31
@MODERATOR

peterek - nie potrzeba 4 szyjnej - zreszta takei raczej nie istnieja :)

wystarczy trojszyjna i rozdzielacz :)
do jednej szyji - termometr
do drugiej mieszadlo mechaniczne
do trzeciej rozdzielacz i do niego chlodnica oraz wkraplacz

a co do mieszadla magnetycznego najlepiej sprawuje sie przy malych ilosciach plynku ktory an dodatek ma niska gestosc :)

2 lip 2006, o 11:22

fajny wynalazek chyba sobie zrobię takie. ALe mam pytanie. jak to działa?

pod spodem jest silnik z jakimś wirnikiem, na wirniku jest magnes dość silny i on obracając się ciągnie ten kawałek metalu za sobą po dnie kolby/zlewki i tak to działa?
Obrazek
nie ma problemu. Co do magnesów polecam xinxin.pl tam mają neodymowe i to takie same jak te całe tanie.net. i jak znam życie jeszcze taniej.

EDIT Ceny są identyczne !!!
Jeszcze jedno pytanie/ Czy jest jakiś plastik (polimer) który topi się poniżej 80*C??? Zalałbym nim magnes który śłużyłby do mieszania. Ale magnesy mogą nie wytrzymać temperatury większej niż 80*C a więc wolę nie ryzykować.

2 lip 2006, o 11:37
Zasłużony dla forum

Rurki termokurczliwe- 3 warstwy, wytrzymuje mieszanie gorącej mieszniny nitrujacen na dymku HNO3. A co do budowy- jest juz temat o mieszadłach magnetycznych, sa fotki konstrukcji- wystarczy poszukać.
Pozdro

2 lip 2006, o 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]