Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Żółty kolor 
Autor Wiadomość

mam pomysł na zółte zabarwienie, dzisiaj przez przypadek dodałem do stęzonego H2SO4 KClO3 i powstałą ładna karowna żółto-cytrynowa ciecz. ma tylko jedna wadę wydzielał sie zółty gaz, który walił chlorem i to strasznie dużo tego chloru sie wydzieliło. i nie mam pojecia jak przebiegałą reakcja. w sumie to moze był zakwaszony roztwór chlorku żelaza albo co innego bo najpierw w tym kwasie moczyłem płytkę chyba była żelazna tego juz nie wiem.:P

GG:3716505

4 lut 2006, o 16:40
@GROŹNY WOŹNY

w reakcji chloranów z kwasami mineralnymi powstaje ClO2 który jest skrajnie WYBUCHOWY i bardzo trujący :idea: :idea: :idea: Wystarczyłoby żeby ci do tego gazu wpadł jakiś pyłek organcznej substancji (np kurz) i usłyszałbyś od teletubisia papa :roll:
Ludzie uczcie się czego się ze sobą NIE MIESZA lub co ew może powstać a nie idźcie na żywioł !! !! !!
Szczęście nowicjusza taki mój komentarz :roll:

4 lut 2006, o 16:54

Dzieki za info. hmm teraz przynajmniej wiem jakie byly produkty reakcji, a chciaem powtorzyc doswiadczenie aby zbadac dokladniej powstale produkty :/ ale mialbym przerabane. na szczescie robilem to w zamknietej probowce. :]

GG:3716505

4 lut 2006, o 20:28
Węglan manganu - MnCO3 podobno tworzy czerwone kryształy. Można taki kryształ rozpuścić w wodzie i mamy czerwony kolor cieczy.

Pozdr.

28 sie 2006, o 11:00
fajną opalizująco-żółtą ciecz uzyskasz rozpuszczając odrobinę 2,4,6-trinitrofenolu w wodzie :P Metoda prosta, związek łatwo otrzymać, ale jak widzę to chyba nie masz z czego.

28 sie 2006, o 12:08

Węglan manganu - MnCO3 podobno tworzy czerwone kryształy. Można taki kryształ rozpuścić w wodzie i mamy czerwony kolor cieczy.

Węglan manganu (II) nawet nie jest rozpuszczalny w wodzie... i tworzy biały osad... a co do żółtego koloru, to Mn3+ jest żółty... jednak łatwo się utlenia na powietrzu.

28 sie 2006, o 12:50

może spróbuj coś z chemii organicznej np.kwas pikrynowy

5 wrz 2006, o 12:15
@MODERATOR

Ludzie, zastanówcie się przez chwilę zanim coś doradzicie.. Kwas pikrynowy to MW, jak gość coś spieprzy to będzie na was bo mógł np. nie wiedzieć że nitrowanie musi być w odpowiedniej temp, wywali mu kwasy w twarz, albo że z metalami tworzy dość niestabilne związki (zwłaszcza, że chce to przechowywać dłuższy czas).. :roll: W ogóle to przestańcie odkopywać dinozaury (no ten to akurat ma ledwie pół roku od ostatniego posta..)

Co do kolorków: IMHO bardzo ładne są kompleksy miedzi z amoniakiem lub kwasem cytrynowym.. Z miedzi możesz mieć też kolor czarny - rozkład termiczny wodorotlenku do tlenku.

5 wrz 2006, o 19:00

a czy w postaci roztworu 0,0...% nadal będzie stanowił takie zagrożenie zwłaszcza jak zrobi wg przepisu z vitneta tylko że z 3-4 tabletek? takie stężenie w zupełności wystarczy do zabarwienia wody a na mały flakonik wystarczy pare mg, poza tym w opisie reakcji otrzymywania są opisane środki bezpieczeństwa

5 wrz 2006, o 21:45

a czy w postaci roztworu 0,0...% nadal będzie stanowił takie zagrożenie...

Kwas pikrynowy w roztworze nie detonuje.

6 wrz 2006, o 19:06
jaozyrysowi chodziło o problemy przy syntezie... no ale przykro mi taka jest chemia, a reakcja nitrowania nie jest zarezerwowana dla MW i tu to nie ma żadnego znaczenia. Zresztą kwas pikrynowy służy do wykrywania jakiejś grupy związków, nie pamiętam jakiej. Reakcja jest egzotermiczna i burzliwa ale co z tego? Roztwarzanie magnezu w kwasie azotowym jest takie samo i czy mniej niebezpieczne? Nie! tez może mu bryznąć na twarz...

7 wrz 2006, o 12:40

Założyłem ten temat prawie rok temu i nadal, żyje.
Cóż, od tamtego czasu nie udało mi się uzyskać żółtego koloru.

jaozyrys napisał(a):
Ludzie, zastanówcie się przez chwilę zanim coś doradzicie.. Kwas pikrynowy to MW, jak gość coś spieprzy to będzie na was bo mógł np. nie wiedzieć że nitrowanie musi być w odpowiedniej temp, wywali mu kwasy w twarz, albo że z metalami tworzy dość niestabilne związki (zwłaszcza, że chce to przechowywać dłuższy czas).. :roll: W ogóle to przestańcie odkopywać dinozaury (no ten to akurat ma ledwie pół roku od ostatniego posta..)

Co do kolorków: IMHO bardzo ładne są kompleksy miedzi z amoniakiem lub kwasem cytrynowym.. Z miedzi możesz mieć też kolor czarny - rozkład termiczny wodorotlenku do tlenku.

ten post bardzo mnie zainteresował. jaozyrys dobrze napisał, że nie bedę sie bawił w nitrowanie z kwasami bo:
-nie mam gdzie
-nie mam z czego
-nie chce, żeby mi zrobiło KUKU

Jestem w gimnazjum więc wiedzy chemicznej mam jeszcze troche malo, ale pre do przodu jak tylko sie da.

Zaciekawił mnie ten pomysł z miedzią i kwasem cytrynowym. Czy może ktoś powiedzieć o co dokładnie chodzi. Jak przebiega to doświadczenie. I ewentualnie jakie odczynniki.

13 wrz 2006, o 19:43

Przecież cytrynian miedzi jest niebieski... kompleksy z kwasem cytrynowym chyba też...

13 wrz 2006, o 20:13
@MODERATOR

Tak, jest niebieski, napisałem tylko że jest ładny :) Mniej więcej taki (na zdjęciu wersja z amoniakiem):
http://homepage2.nifty.com/supplyscience/%255BCu(NH3)4%255D2%2B.JPG
Zrobić bardzo prosto - do siarczanu miedzi dosypujesz troche kwasku cytrynowego albo dolewasz wody amoniakalnej. Oczywiscie jesli masz to w domu, bo kupować sie nie opłaca :) mozesz nawet poprosic chemice jak jest jakaś kontaktowa..

Wracając do żółtego - najprościej było ci zrobić PbI<sub>2</sub>, ale to już było na samym początku powiedziane..

13 wrz 2006, o 20:31
A może coś prostszego.
Ja myslalem żeby jakoś siarkę w H2O2 rozpuścić.

lol kwas siarkowy powstaje!

10 lis 2006, o 19:48

Obrazek
Obrazek

Jestem właśnie w trakcie powtarzania tego doświadczenia bo powstał mi on po reakcji magnezu z kwasem solnym,roztwór był pozostawiony na jakieś 5 miesiecy bo zapomniałem o nim.Tylko nie mówcie że to jest niemożliwe bo sam wiem że chlorek magnezu jest bezbarwny,

Może ktoś z was wyjaśni mi czego roztwór zrobił sie żółty.
Kwas był napewno cz.

17 lis 2006, o 19:10

skoro chcecie się tak bawić z 2,4,6-trinitrofenolem czy kwasem pikrynowym czy innym MW, to po prostu
- oranżada żółta
- można nasikać
- może dziś spróbuję coś takiego zrobić.
- FeCl3 nie pasi???

PS. wiem że 2,4,6-trinitrofenol to to samo co kw. pikrynowy.

17 lis 2006, o 19:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3