Autor |
Wiadomość |
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
mam pomysł na zółte zabarwienie, dzisiaj przez przypadek dodałem do stęzonego H2SO4 KClO3 i powstałą ładna karowna żółto-cytrynowa ciecz. ma tylko jedna wadę wydzielał sie zółty gaz, który walił chlorem i to strasznie dużo tego chloru sie wydzieliło. i nie mam pojecia jak przebiegałą reakcja. w sumie to moze był zakwaszony roztwór chlorku żelaza albo co innego bo najpierw w tym kwasie moczyłem płytkę chyba była żelazna tego juz nie wiem.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
4 lut 2006, o 16:40 |
|
|
pessos
@GROŹNY WOŹNY
Dołączył(a): 11 lip 2004, o 14:23 Posty: 389 Lokalizacja: CLK KGP
|
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
|
4 lut 2006, o 16:54 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Dzieki za info. hmm teraz przynajmniej wiem jakie byly produkty reakcji, a chciaem powtorzyc doswiadczenie aby zbadac dokladniej powstale produkty :/ ale mialbym przerabane. na szczescie robilem to w zamknietej probowce. :]
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
4 lut 2006, o 20:28 |
|
|
Anonymous
|
Węglan manganu - MnCO3 podobno tworzy czerwone kryształy. Można taki kryształ rozpuścić w wodzie i mamy czerwony kolor cieczy.
Pozdr.
|
28 sie 2006, o 11:00 |
|
|
Anonymous
|
fajną opalizująco-żółtą ciecz uzyskasz rozpuszczając odrobinę 2,4,6-trinitrofenolu w wodzie Metoda prosta, związek łatwo otrzymać, ale jak widzę to chyba nie masz z czego.
|
28 sie 2006, o 12:08 |
|
|
Richy
|
Węglan manganu (II) nawet nie jest rozpuszczalny w wodzie... i tworzy biały osad... a co do żółtego koloru, to Mn3+ jest żółty... jednak łatwo się utlenia na powietrzu.
28 sie 2006, o 12:50 |
|
|
damian12
|
może spróbuj coś z chemii organicznej np.kwas pikrynowy
|
5 wrz 2006, o 12:15 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Ludzie, zastanówcie się przez chwilę zanim coś doradzicie.. Kwas pikrynowy to MW, jak gość coś spieprzy to będzie na was bo mógł np. nie wiedzieć że nitrowanie musi być w odpowiedniej temp, wywali mu kwasy w twarz, albo że z metalami tworzy dość niestabilne związki (zwłaszcza, że chce to przechowywać dłuższy czas).. W ogóle to przestańcie odkopywać dinozaury (no ten to akurat ma ledwie pół roku od ostatniego posta..)
Co do kolorków: IMHO bardzo ładne są kompleksy miedzi z amoniakiem lub kwasem cytrynowym.. Z miedzi możesz mieć też kolor czarny - rozkład termiczny wodorotlenku do tlenku.
|
5 wrz 2006, o 19:00 |
|
|
damian12
|
a czy w postaci roztworu 0,0...% nadal będzie stanowił takie zagrożenie zwłaszcza jak zrobi wg przepisu z vitneta tylko że z 3-4 tabletek? takie stężenie w zupełności wystarczy do zabarwienia wody a na mały flakonik wystarczy pare mg, poza tym w opisie reakcji otrzymywania są opisane środki bezpieczeństwa
|
5 wrz 2006, o 21:45 |
|
|
P2O5
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
|
Kwas pikrynowy w roztworze nie detonuje.
|
6 wrz 2006, o 19:06 |
|
|
Anonymous
|
jaozyrysowi chodziło o problemy przy syntezie... no ale przykro mi taka jest chemia, a reakcja nitrowania nie jest zarezerwowana dla MW i tu to nie ma żadnego znaczenia. Zresztą kwas pikrynowy służy do wykrywania jakiejś grupy związków, nie pamiętam jakiej. Reakcja jest egzotermiczna i burzliwa ale co z tego? Roztwarzanie magnezu w kwasie azotowym jest takie samo i czy mniej niebezpieczne? Nie! tez może mu bryznąć na twarz...
|
7 wrz 2006, o 12:40 |
|
|
Madilio
|
Joł.
Założyłem ten temat prawie rok temu i nadal, żyje.
Cóż, od tamtego czasu nie udało mi się uzyskać żółtego koloru.
ten post bardzo mnie zainteresował. jaozyrys dobrze napisał, że nie bedę sie bawił w nitrowanie z kwasami bo:
-nie mam gdzie
-nie mam z czego
-nie chce, żeby mi zrobiło KUKU
Jestem w gimnazjum więc wiedzy chemicznej mam jeszcze troche malo, ale pre do przodu jak tylko sie da.
Zaciekawił mnie ten pomysł z miedzią i kwasem cytrynowym. Czy może ktoś powiedzieć o co dokładnie chodzi. Jak przebiega to doświadczenie. I ewentualnie jakie odczynniki.
|
13 wrz 2006, o 19:43 |
|
|
Richy
|
Przecież cytrynian miedzi jest niebieski... kompleksy z kwasem cytrynowym chyba też...
13 wrz 2006, o 20:13 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Tak, jest niebieski, napisałem tylko że jest ładny Mniej więcej taki (na zdjęciu wersja z amoniakiem):
http://homepage2.nifty.com/supplyscience/%255BCu(NH3)4%255D2%2B.JPG
Zrobić bardzo prosto - do siarczanu miedzi dosypujesz troche kwasku cytrynowego albo dolewasz wody amoniakalnej. Oczywiscie jesli masz to w domu, bo kupować sie nie opłaca mozesz nawet poprosic chemice jak jest jakaś kontaktowa..
Wracając do żółtego - najprościej było ci zrobić PbI<sub>2</sub>, ale to już było na samym początku powiedziane..
|
13 wrz 2006, o 20:31 |
|
|
chemik grus
|
lol kwas siarkowy powstaje!
|
10 lis 2006, o 19:48 |
|
|
#snajper#
|
Może o takie coś ci chodziło:
Jestem właśnie w trakcie powtarzania tego doświadczenia bo powstał mi on po reakcji magnezu z kwasem solnym,roztwór był pozostawiony na jakieś 5 miesiecy bo zapomniałem o nim.Tylko nie mówcie że to jest niemożliwe bo sam wiem że chlorek magnezu jest bezbarwny,
Może ktoś z was wyjaśni mi czego roztwór zrobił sie żółty.
Kwas był napewno cz.
|
17 lis 2006, o 19:10 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
skoro chcecie się tak bawić z 2,4,6-trinitrofenolem czy kwasem pikrynowym czy innym MW, to po prostu
- oranżada żółta
- można nasikać
- może dziś spróbuję coś takiego zrobić.
- FeCl3 nie pasi???
PS. wiem że 2,4,6-trinitrofenol to to samo co kw. pikrynowy.
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
17 lis 2006, o 19:50 |
|
|