Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
KWAS I SILIKAŻEL 
Autor Wiadomość
Post KWAS I SILIKAŻEL
Czy można osuszać kwasy silikażelem ???

23 wrz 2006, o 18:19

23 wrz 2006, o 18:20
Może napisz coś więcej co to jest jak wygląda czy da sie to zrobić samemu albo jakies zastępstwo ??? gdzie tam ma być kwas np, siarkowy azotowy gdzie dać ten silikażel jak temperatura jak długo pisz wszystko co wiesz :D Tylko dokładnie ze szczegółami :D 8)

23 wrz 2006, o 18:31
praktyki w tym miejscu nie mam więc to co piszę jest to moja radosna twórczość wynikająca z poznanej teorii...

jeśli masz eksykator to na sam dół wstawiasz pojemniczek z silikażelem, a na
"kratkę" powyżej zlewkę (kolbę, probówkę) z kwasem.
Jeśli nie masz eksykatora (co jest bardziej prawdopodobne) to możesz spróbować po prostu wsypać żel do kwasu (ponieważ, przynajmniej teoretycznie, SiO<sub>2</sub> jest tlenkiem kwasowym i nie powinien z kwasami reagować) a następnie zwyczajnie odsączyć... co do temperatury wydaje mi się że nie ma ona wpływu.

mam nadzieje ze jesteś usatysfakcjonowany :wink: :wink: :wink:

pozdro
crazy

matey23// ....z dodatkiem CoCl2...

23 wrz 2006, o 18:41
No to jest poprawna odpowiedz teraz jeszcze niech mi ktoś powie jak ten silika żel zrobic troche szukałem i na VCM pisze że szkło wodne i ocet ale tam pisze tak że garść tego garść tego żadnych konkretów może ktoś poda dokładny przepis
A i jeszcze z tego co tam pisza to ten sylikażel to taka klucha będzie to trzeba jakoś odwodnić wyprażyć wysuszyć czy co ??
I ostatnie :) na tą serię pytanie jak go wsypie do azotowca to czy żel go jakoś niezanieczyści czy coś w tym rodzaju bo chciałbym tą metodą z żelem uzyskać 99 100% czystego azota
PS no i skłamałem :D jeszcze jedno pytanko ile taki żel jest wstanie pochłonąć wody np jeden gram Żelu pochłania .....
Wielkie dzięki za odpowiedzi :D

23 wrz 2006, o 18:57

im większa zawartość wody w żelu tym większa zawartość wody resztkowej. dla przykładu jeżeli mamy 5,2g H2O na 100g żeluto zawartość wody resztkowej wynosi 1mg/dm3.
co do osuszania azotowca to jakoś wątpię czy to wyjdzie :? .

23 wrz 2006, o 19:17
Jeśli mieszkasz w Warszawie to silikażel można było tam dostać w sklepie na Foksalu. Jeśli chodzi o syntezę to nie mam zielonego pojęcia. Co do oczyszczania, to wystarczy go wyprażyć.

23 wrz 2006, o 19:19
Wybacz ale nic mi to niemówi ja niechce z 65% zrobić 100 tylko 97-8 podciągnąc do 100 tak mnie zrozumiałeś???
Powiedz co to ta zawartość resztkowa ????
A moge ten silika żel wysuszyć na proszek ????

23 wrz 2006, o 19:20

zawartość resztkowa to zawartość wody w substancji suszonej po zakończeniu suszenia tzn. środek suszący nie jest w stanie bardziej obniżyć zawartości wody.
żel wysusz w temp. 150 stopni i pokrusz. jak przegrzejesz go powyżej 500 stopni to straci właściwości suszące.
jeżeli będziesz go otrzymywać (np ze szkła wodnego i octu) to musisz go przed suszeniem przemyć kilkakrotnie wodą żeby wypłukać resztki substratów.

23 wrz 2006, o 19:31
Git to teraz mi powiedz melon jak zrobic ten sylikażel jeśli wiesz
I jeszcze określcie jednoznacznie da się tym sylikażelem zrobić 100% HNO3 czy nie bo jeśli na pełne osuszenie są kiepskie szanse to se daruje
po co niepotrzebnie się babrać.

23 wrz 2006, o 19:47

metoda otrzymywania zależy od twoich odczynników. jeżeli masz H2SO4 to zrób z Supniewskiego: mieszaninę 500ml szkła wodnego i 500ml H2O zmieszaj z 660ml 6 molowego H2SO4. cały przepis masz w książce.
możesz zamienić H2SO4 na ocet ale nie wiem jaka jest wydajność reakcji. proporcje policz sobie i weż nadmiar kw. octowego. czystość żelu zależy głownie od dokładności jego przepłukania po reakcji więc się do tego przyłórz. najlepiej po 'zcięciu' się na galaretą przetrzyj to przez sitko i zalej wodą, póżniej wodę odlej i wszystko powtóż ok. 10 razy. na koniec rozłóż to cienko na blasze, wysusz w 150 stopniach i pokrusz. możesz go regenerować przez wypłukanie wodą i wysuszenie.

23 wrz 2006, o 20:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]