Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
H2SO4 
Autor Wiadomość

Post H2SO4
Ostatnio przyszła mi myśl do głowy jak zrobić H2S04 zastanawiam się co jest złego w tej reakcji - ponieważ to jest bardzo proste a wydaje sie wydajne więc na pewno ktoś wcześniej już na to by wpadł. Przedstawiam SCHEMATY reakcji (bo po prostu jest ich dużo więc nie chce mi sie ustalać współczynników( a pozatym niktóre są trudne ;):)

Potrzebne odczynniki : siarka, woda utleniona i niewielka ilość azotan(V) potasu
Moja wizja:
W dużej zamkniętej butelce mała ilość wody a w niej S, H202 oraz KNO3

S + H202 ---> H2SO4 + H20
H2SO4 + KNO3 -----> HNO3 + K2SO4
HNO3 + S ----> H2SO4 + H2O + NO
NO + O2 -----> NO2
NO2 + H2O ---> HNO3
HNO3 +S ----> H2SO4 + H2O + NO

I 3 ostanie reakcje tworzą jakby pętle która będzie trwała aż do skończenia O2, S lub H2o

I wydaje mi się że to jest za proste i coś jest na pewno źle , tylko co? (jeżeli popełniłem jakiś fundamentalny błąd to skasujcie temat)

11 lis 2006, o 11:33

Po pierwsze każda z tych reakcji wymaga odpowiednich warunków temp i ciśnienia, czego w butelce nie uzyskasz. Pomińmy już warunki, dodasz tych CIECZY i CIAŁ STAŁYCH do butelki - ich gęstości wachają się się od 1,1 do 2 g/cm3 , a powstają w twoich reakcjach gazy, których gęstości są rzędu 2 g/dm3 ! Więc ta twoja butelka po prostu się rozpęknie (zwiększanie ciśnienia też nie wpłynie pozytywnie na reakcje w których produktami są gazy a substratami ciała stałe, równowaga przesunie się na stronę substratów) Ponad to NO2 nie jest bezwodnikiem kwasu azotowego tak jak to zapisałeś (reakcje tworzenia kwaśów z bezwodników są to reakcje syntezy a nie redox, przeanalizuj sobie reakcje pod kątem stopni utlenienia). Niektóre reakcje są po prostu błedne. Jednym słowem nic z tego ! a kwas siarkowy 98% to niecałe 10 żł za litr opłaca się tak kombinować?

GG:3716505

11 lis 2006, o 12:40

Wiesz ja to tylko tak z ciekawości zapytałem ;)), mi nie zależy na H2SO4m, bo jeśli chodzi o doświadczenia to ja ic h nie robie, ciekawiłem się po prostu czy te reakcje zajdą (wiem, że nie wszystkie są redoksy, ale nie powiesz mi że KNO3 + S nie jest redoksem....), to tyle chciałem, ale proszę o skasowanie tego tematu ;)), choć swoją drogą nie wiedziałem że NO2 nie jest bezwodnikiem...

11 lis 2006, o 14:02
**

N2O5 to bezwodnik,a tak propo, to ile się tego H2SO4 wydziela z reakcji H2O2 z S ?
bo dla doświadczenia bym se zrobił.

11 lis 2006, o 15:39

2NO2 + H20 ----> HNO3 +HNO2

to tylko tak daje (że nie wszystko jest do końca źle ;)) , bo i tak temat do kosza ;))

Reakcja :

3H202 +S -----> H2SO4 + 2H2O

czyli
0,33 mola H2SO4 (przy założeniu, że H2O2 100%)
tak więc około 0,01 mola przy założeniu, że H2O2 30% (perhydrol)
a jeżeli woda utleniona to około 0,0015

Mogłem sie gdzieś w obliczeniach pomylić bo liczyłem z pamięci ;))

14 lis 2006, o 19:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]