Tak jak w opisie. Nie znalazłem tego tematu więc zakładam nowy..
26 paź 2006, o 22:46
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
w aptece mozna kupic jodyne. chyba jest bez innych skladnikow ? a jak otrzymac ? No niewiem jakas reakcje trzeba by bylo zrobic zeby skladnik jakis zabral potas ze zwiazku i zostawil jod. no ale na tym to juz sie za bardzo nie znam
Preparatyka: Do pierwszej zlewki wlewamy 20ml perhydrolu i powoli dodajemy 10ml kwasu siarkowego. Należy pamiętać, aby podczas dodawania kwasu, zawartość zlewki mieszać przy użyciu bagietki. W drugiej zlewce rozpuszczamy 60g jodku potasu w możliwie najmniejszej ilości wody. Zawartość pierwszej zlewki przelewamy do zlewki z roztworem jodku potasu. Roztwór dekantujemy, a następnie sączymy. Otrzymany jod przemywamy kilkakrotnie wodą i suszymy.
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
ja polecam jeszcze tak:
6KI+K2Cr2O7==>3J2+4K2O+Cr2O3
rozcieramy 10 g KI i 15 g dwuchromianu destylujemy najlepiej w retorcie, jeśli nie to zestaw do destylacji, ale szlify muszą być nasmarowane koniecznie!!! otrzymujemy jod czystości analitycznej z wydajością prawie 100%
2KI+2NaNO2+4H2SO4==>I2+2NaHSO4+2KHSO4+2NO
reakcję przeprowadzamy w r-rze, wkrapla się kwas siarkowy a jod odsącza i oczyszcza
2KI+MnO2+3H2SO4===>I2+MnSO4+2NaHSO4 +2H2O
tym razem destalacja z retorty
można wypierać jod z jodków za pomocą np. wody chlorowej, ale uwaga, bo przy nadmiarze chloru jod utlenia się do jodanu
5KI+KJO3+6HCl==>3J2+6KCl+3H2O
do roztworu KI i jodanu dodajemu kwasu solnego (lub innego) dopóki strąca się jod
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
27 paź 2006, o 14:28
daniel90
A nie lepiej przez roztwór KI przedmuchiwać Cl2 ?
Chlor wyprze jod, jako bardziej reaktywny, później wystarczy tylko przesączyć i pzrepłukać.
Chlor możemy mieć z reakcji kwasu solnego z KMnO4.
28 paź 2006, o 14:21
Anonymous
Najlepiej kupić jodynę , lub jodek potasu..
jeśli chodzi o jodynę to trzeba odparować alkohol etylowy , zostanie ciemny osad, jodu i jodku potasu , gdy będzie się dłużej podgrzewać zacznie ulatniac sie jod , w postaci gazowej( kolor ciemny fiolet)
tylko niestety jest to troche mało opłacalne , poniewarz jodu otrzymanego w ten sposób jest bardzo mało , najlepiej kupić gotowy jod sublimowany.
pozdro !
4 lis 2006, o 00:04
daniel90
Witać, że nie destylowałeś jodyny...
Osad zostaje tylko z KI, a cały jod jednocześnie z etanolem i wodą wyparowuje, ale co tam.
Najlepiej, tak jak już mówiłem nasycić roztwór jodku chlorem, jod przesączyć, a później zsublimować z sączka (tak jak się oczyszcza jod), ogrzewając i krystalizując na zimnej kolbie okrągłodennej z wodą.
Ale gra nie warta świeczki, chyba że sztuka dla sztuki lub, że ma się dostęp bo chloru tani (a nie trzeba wytwarzać z kwasu solnego i KMnO4) i do KI.
matey23//Jod nie wyparował, nie jest cieczą w warunkach normalnych. Jod po prostu wysublimował z układu.
4 lis 2006, o 14:06
Anonymous
po pierwsze jod nie wyparowywuje równo z alkoholem , tylko troszeczke pózniej....
a po drugie nie jest to destylacja jodyny tylko odparowywanie alhoholu etylowego.... !
przez 2 lata zajmowałem się jodem , to troche się nauczyłem
P.S jak nie wiesz to nie pisz
5 lis 2006, o 01:07
Ubk
Może nie jest to czysty jod, ale napiszę...Robiłem to i czuć zapach jodu z butelki i osadził się na zakrętce:
2 CuSO4 + 4 KI --> 2 K2SO4 + 2 CuI + I2
Oczywiście roztwór KI to po prostu składnik jodyny. CuSO4 zrób roztwór niezbyt stężony i nie dodawaj za dużo KI, robiłem to z małymi ilościami i wyszło.
8 lis 2006, o 08:46
chemik grus
Mi się kiedyś jakoś udało hyba dalem do Jodyny wodu utlenionej i kreta
powstawały fioletowe opary więc wziołem drugą zlewke i rurke chcialem te opary zkroplić ale się nie udało i teraz mam jedną zlewke z kryształkami na ścianach ale strasznie ich mało. Kup se jod w chemicznym ;p
Ps mam te kryształki bo w tamtej zlewce sie zkrystalizowało a przecież takich ładnych fioletowych kryształów nie poniszcze ;pp
8 lis 2006, o 09:02
Anonymous
Teraz tak myśle ..... jak się wleje jodynę do roztworu kwasu siarkowego 98% i wody utlenionej 30 % to alkohol zawarty w jodynie , czy przypadkiem nie zapali się ? czy nie nastąpi samozapłon ?
14 lis 2006, o 18:00
luminol
Jeżeli mamy dużo KI, to moim zdaniem najlepszą metodą dla amatorów jest CuSO4 + KI. CuSO4 nie jest drogi, można go zastąpić jakąkolwiek solą miedzi rozpuszczalną w wodzie. Ja używałem CuCl2. Wydzielenie jodu z powstałej mieszaniny to nie jest problem.
Jak to zrobić:
Do r-ru soli miedzi wkraplamy KI aż osady przestaną się strącać.
Czekamy aby osad opadł na dno, zlewamy bezbarwny roztwór znad niego, osad zalewamy wodą w zlewce aby wypłukać K2SO4. Następnie zlewamy wodę i przemywamy osad w zlewce jeszcze raz. Następnie osady zalewamy czystym alkoholem etylowym i rozpuszczamy w nim I2 dopóki
pozostały osad czyli CuI będzie szaro-różowy. Następnie roztwór I2 w etanolu odparowujemy i uzyskujemy czysty jod. Oprócz tego otrzymujemy kolejny związek- jodek miedzi.
14 lis 2006, o 20:41
luminol
Jeżeli mamy dużo KI, to moim zdaniem najlepszą metodą dla amatorów jest CuSO4 + KI. CuSO4 nie jest drogi, można go zastąpić jakąkolwiek solą miedzi rozpuszczalną w wodzie. Ja używałem CuCl2. Wydzielenie jodu z powstałej mieszaniny to nie jest problem.
Jak to zrobić:
Do r-ru soli miedzi wkraplamy KI aż osady przestaną się strącać.
Czekamy aby osad opadł na dno, zlewamy bezbarwny roztwór znad niego, osad zalewamy wodą w zlewce aby wypłukać K2SO4. Następnie zlewamy wodę i przemywamy osad w zlewce jeszcze raz. Następnie osady zalewamy czystym alkoholem etylowym i rozpuszczamy w nim I2 dopóki
pozostały osad czyli CuI będzie szaro-różowy. Następnie roztwór I2 w etanolu odparowujemy i uzyskujemy czysty jod. Oprócz tego otrzymujemy kolejny związek- jodek miedzi.
14 lis 2006, o 20:51
Anonymous
a jak odwrotnie z jodu zrobić jodek potasu albo jodek sodu z potasu mam tylko wodorotlenek potasu i kno3
14 lis 2006, o 21:25
Anonymous
Jod otrzymany metodą jodyna+woda utleniona 30%+kwas siarkowy 98%
też świetnie wychodzi , właśnie dziś otrzymywałem tak jod , i udało się
TYLKO:)) tego jodu troche mało, ale to co ,(lepiej to niż nic..
Wie ktoś jak otrzymać jodek ołowiu ?
POZDRO
14 lis 2006, o 22:50
luminol
Dowolna rozpuszczalna sół ołowiu- azotan, octan i jakikolwiek jodek- potasu sodu, amonu. Roztwory mieszamy ze sobą i strąca się nam zółty osad.
Przepis na jodek sodu, potasu i amonu jest w Supniewskim-jeżeli masz jod, żelazo i węglan (np.sodu) to możesz próbować.
15 lis 2006, o 21:20
Anonymous
a da się otrzymać octan ołowiu z kwasu octowego i ołowiu ?
pytam bo nie jestem pewien na 100 % i nie wiem czy mam tracić odczynniki
POZDRO..
15 lis 2006, o 22:50
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Powinno sie dac tylko musisz grzac.
15 lis 2006, o 22:56
Anonymous
dzięki za odpowiedz .....
P.S kwas octowy moge zastąpić octem ?
POZDRAWIAM.
16 lis 2006, o 16:56
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
Myśle ze tak.
16 lis 2006, o 17:02
Richy
Ołów nie reaguje z kwasem octowym, conajwyżej tlenek ołowiu, ocet to kwas octowy 10%... a tak na marginesie to, co to ma do tematu!!??
16 lis 2006, o 17:13
Anonymous
Ten Supniewskim to kśiążka czy ktoś mi podać przepis na jodek sodu albo potasu
19 lis 2006, o 11:59
DMchemik
Richy napisał(a):
Ołów nie reaguje z kwasem octowym, conajwyżej tlenek ołowiu, ocet to kwas octowy 10%... a tak na marginesie to, co to ma do tematu!!??
jak najbardziej reaguje, sprawdź
Luminol napisał(a):
Jeżeli mamy dużo KI, to moim zdaniem najlepszą metodą dla amatorów jest CuSO4 + KI. CuSO4 nie jest drogi, można go zastąpić jakąkolwiek solą miedzi rozpuszczalną w wodzie. Ja używałem CuCl2. Wydzielenie jodu z powstałej mieszaniny to nie jest problem. Jak to zrobić: Do r-ru soli miedzi wkraplamy KI aż osady przestaną się strącać. Czekamy aby osad opadł na dno, zlewamy bezbarwny roztwór znad niego, osad zalewamy wodą w zlewce aby wypłukać K2SO4. Następnie zlewamy wodę i przemywamy osad w zlewce jeszcze raz. Następnie osady zalewamy czystym alkoholem etylowym i rozpuszczamy w nim I2 dopóki pozostały osad czyli CuI będzie szaro-różowy. Następnie roztwór I2 w etanolu odparowujemy i uzyskujemy czysty jod. Oprócz tego otrzymujemy kolejny związek- jodek miedzi.
zwróc uwagę, ze reakcja jest równowagowa i wymaga nadmiaru jednego ze substratów i połowa jodu biorącego udział w reakcji zostaje związana do Cu2I2
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
20 lis 2006, o 18:27
luminol
Dlatego piszę, że jeżeli ktoś ma dużo KI, to może spróbować. Nie jestem pewien ale Cu2I2 powinno się rozłożyć na miedź i pary jodu, które ochładzamy i mamy jod.
23 lis 2006, o 20:35
DMchemik
no właśnie tak łatwo sie nie rozkłada, dlatego ta reakcja służy do jodometrycznego oznaczania jodu, bo wydziela się określona ilość tego pierwiastka i osad Cu2I2, KI jest zbyt drogi, by połowę marnować, ba nawet sporo więcej, bo to typowa równowaga, tańsze i tak są inne metody
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości