Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
BARWIENIE pozywienia 
Autor Wiadomość

Post BARWIENIE pozywienia
wiecie moze cos na ten temat : jak bym sobie np chciał zrobić niebieskie ziemniaki , to moge do nich dodac indygo (barwnik nr E132 dodawany do zarcia , dozwolony do stosowania w zywnosci) tylko własnie np ile ? po ugotowaniu czy przed ? do ziemnieków czy do wody w której sie gotują ?
a jak by wygladała sprawa np z potrawami smazonymi ?? powiedzmy smaze filet z kurczaka i chce zeby był zielony , to natrzec go najpierw barwnikiem >> czy namaczac w jakims roztowze tego brwnika ?? czy najpierw usmazyc a potem cos robic ?? to samo np jak bym chciał czarne frytki ?? moze mi ktos odpowiedziec ??

4 sty 2007, o 20:20

Hmm po tym co napisales to teraz sam sie zastanawiam jak to zrobic :D
Ale by byla jazda jak bym jadł np : te ziemniaki i mama sie patrzy co to :D
a ja np : a troche stare te ziemniaki ale da sie jesc xD

4 sty 2007, o 22:55

Chesz niebieskich ziemniaków - namocz je w roztworze jodyny, lub płynu Lugola. Życze udanych prób i smacznego (mało Ci już chemii w żarciu jeszcze chcesz dac coś od siebie, gratuluje)

GG:3716505

5 sty 2007, o 00:34
W jodynie? :szok: ja bym już nie zjadł takich ziemniaków! One będą śmierdziały jodem! Denki jak chcesz kolorowe ziemniaki to musisz zacząć od podlewania ziemniaka (nie bulwę tylko sadzonkę) indygo i wyrośnie ci jakoś niebieski ziemniak.

Ps. tak samo da się barwić kwiatki,selera itd.

5 sty 2007, o 09:08

Nie jest to takie proste, jak się wydaje. Sobie do ziemniaków to możesz dolać atramentu. Nikt Ci nie zabroni. Dodatki do żywności wraz z ich funkcją technologiczną, są podane w załączniku nr 2 do zarządzenia ministra zdrowia z 31 marca 1993 r (poz. 233). Moze jest już nowsze, ale ja korzystałem z tego. E131 może być stosowany wyłącznie do drażetek. Załącznik nr 3 podaje wykaz grup środków spożywczych, do których wolno dodawać substancje dodatkowe. Grupa 6. (warzywa i przetwory warzywne) nie przewiduje żadnych barwników. Smacznego

8 sty 2007, o 13:08

co do barwnikow to roznie... same aromaty zapachowe mozemyotrzymac skrapiajac jedzenie roznymi estrami;)

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl

8 sty 2007, o 17:26
@MODERATOR

To da radę zrobić.. Jak byłem mały to dostałem od ojca taka ksiazkę "Szkoła eksperymentów" i tam byl dokładnie taki motyw jaki chce autor tematu ;) Jak znajdę to cyknę fotkę, pamiętam tylko że to wszystko sie opierało o "barwniki spożywcze"

8 sty 2007, o 22:05

co do barwnikow to roznie... same aromaty zapachowe mozemyotrzymac skrapiajac jedzenie roznymi estrami;)

To chyba nienajlepszy pomysł, należy pamiętać że większość estrów to trucizny.

Obrazek

8 sty 2007, o 22:45
Post odp.
Jest wiele barwnikow tzw.spożywczych stosowanych do np. napojów
dają one piękne barwy czerwieni żółci czego dusza zapragnie :wink:
Są bezsmakowe i doskonale rozp. w wodzie wystarczy naprawde niewielka ilośc by uzyskać mocną barwę !!
jesli w takiej wodzie namoczysz lub użyjesz jej jako dodatku uzyskujesz kolor produktu jaki sobie chcesz :wink:
Niestety sklady barwników spoż. sa tajemnicą producenta
pozdro.
eko.

8 sty 2007, o 23:17

Post Re: odp.
eko osiem napisał(a):
Niestety sklady barwników spoż. sa tajemnicą producenta

Eee, nie jest tak źle. A powiedziałbym, wręcz przeciwnie. WSZYSTKIE barwniki są doskonale opisane (jeśli chodzi o CAS, wzór strukturalny, nazwę, dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń). Służę informacją :wink: , może nie do końca kompletną i aktualną, bo już od jakiegoś czasu się nie zajmuję tą działką.

To że barwniki sa dokladnie opisane sprawa jest jasna, zle mnie zrozumiałeś chodzi mi o barwniki firmowe gdzie tajemnicą i patentem jest ilość w mieszance !! / eko

9 sty 2007, o 08:33

na allegro mozna było kupic takie barwniki spozywcze.1zł za woreczek , ale ile w tym woreczku było to nie pamietam.

9 sty 2007, o 12:52

Chesz niebieskich ziemniaków - namocz je w roztworze jodyny, lub płynu Lugola. Życze udanych prób i smacznego (mało Ci już chemii w żarciu jeszcze chcesz dac coś od siebie, gratuluje)

Roztwór jodyny to się piło po katastrofie w czarnobylu, podobno jakoś pochłaniał/zmniejszał napromieniowanie i był ochydny. Poza tym roztwór jodyny jest niezdrowy. To już lepiej namocz w błękicie metylenowym :P . Jeżeli chcecie to moge poszukac w książce i dac przepisy na kolorowe hamburgery i frytki :D

14 cze 2007, o 19:41
**

chcesz czarne frytki? prosze bardzo... pozostaw je jakies 5 godzin duzej w piekarniku niż zaleca producent :D

14 cze 2007, o 21:35
@MODERATOR

Roztwór jodyny to się piło po katastrofie w Czarnobylu, podobno jakoś pochłaniał/zmniejszał napromieniowanie i był ohydny

Z tym jodem chodziło o to by nasycić stabilnym jodem tarczycę, by ta nie przyjmowała radioaktywnego izotopu.
A co do kolorowego żarcia, w supermarketach można bez problemu kupić barwniki spożywcze (na pewno zielony, czerwony, niebieski i żółty, innych nie widziałem, ale może też są...)

14 cze 2007, o 23:14
@MODERATOR

Kein napisał(a):

Roztwór jodyny to się piło po katastrofie w czarnobylu

Płyn Lugola podawali.. jodyne to by bez grymaszenia pili ze względu na % C2H5OH ;) A ten przepis możesz podać

15 cze 2007, o 16:29

Ech. Kiszka-przepis ze zwykłym barwnikiem spożywczym. Chociaz trudno sie spodziewac czego innego :wink: . Jeżeli chcesz nadal to dam ale to chyba kazdy zna ze spożywczym . Pozdrawiam.
Ps. denki nie szkoda ci tego indygo :szok:

15 cze 2007, o 21:35

30 cze 2007, o 12:12

Książka niestety mi się gdzieś zapodziała :? Można poszukac w google, napewno coś będzie. A jak nie to na barwniku powinno byc napisane jak go użyc.

30 cze 2007, o 12:17

Jeśli już koniecznie, to tylko spożywcze barwniki. Ludzie, nie piszcie takich rzeczy, bo jeszcze gość nie załapie ironii, i gotów jest faktycznie to zafarbować błękitem metylenowym, albo jodyną (wzgl. płynem lugola). :roll: Inna sprawa, że z jodem to by raczej nie zjadł.

Wejdź na jakąś stronę o dodatkach "E", znajdź niebieskie barwniki, a potem o nich poczytaj, czy wolno je gotować, czy nie tworzą z czymś szkodliwych produktów, etc..

30 cze 2007, o 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]