Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
pompa dyfuzyjna home made 
Autor Wiadomość
Post pompa dyfuzyjna home made
Właśnie zakończyłem prace szklarskie nad jednostopniową pompą dyfuzyjną :D . Całość wykonana jest ze szkłą sodowego. Ciekawe czy to cudo będzie chciał pompować :)

tu fotografia:

http://www.trioda.com/php/forumtriody/d ... hp?id=7183

31 sty 2007, o 17:13
**

WOW!!!!!!! robi wrażenie - przynajmniej na mnie :)

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

31 sty 2007, o 17:36
PROFESJONAŁ

Hmm, miejsca spojenia poszczególnych części nie wyglądają zbyt solidnie.
Poza tym do tego aby pompa dyfuzyjna zadziałała potrzebna jest pompa próżni wstępnej, którą najczęściej jest pompa rotacyjna.

31 sty 2007, o 17:48

Ja bym takiego czegoś nie zrobił, bo nie potrafił bym.
Ale faktycznie wygląda toto bardzo mało solidnie i przewiduję rychły koniec tego urządzenia jako całości. A do tego rtęć - katastrofa.......

31 sty 2007, o 18:04
Zasłużony dla forum

Właśnie- zamierzasz pędzic :wink: to rtęcią czy może jakieś specjalistyczne oleje których sie używa teraz w dyfuzyjnych? W trakcie pracy lepiej przykryć to jakimś materiałem na wszelki wypadek....

31 sty 2007, o 18:10
Nie bójcie się nic o spojenia. Nie są może piękne, ale są zrobione prawidłowo-przetopione, rozdmuchane i prawidłowo odprężone. Nie ma zimnych lutowań, są tylko nierówne. Pani szklarz oceniła, że moje spojenia będą trzymać, choć nie są może najpiękniejsze.

Pompę niedawno uruchomiłem i działa :) . Było trochę zawracania głowy z zaizolowaniem cieplnym prowadnicy par, ale już jest ok. Próżnię oceniłem tylko po wyładowaniu w rurce Geisslera, bo nie mam pod ręką sondy jonizacyjnej ze szkła miękkiego. Zresztą na codzień używam pompę dyfuzyjną metalową wraz z całą metalową armaturą widoczną także na poniżej zamieszczonym zdjęciu. Tą szklaną bardziej dla żartu zrobiłem.
Bez pompy dyfuzyjnej, na samej obrotówce w rurce jest widoczne słabe wyładowanie z prążkami (pompa daje próżnię 2-3E-2 Tr). Z dyfuzyjną zaczęło świecić szkło a wreszcie i ono zgasło.
Może troszkę usprawnię jeszcze chłodzenie :wink:

Ktoś pytał co jest czynnikiem pompującym. W życiu nie zastosowałbym Hg. Używam typowego dla pomp dyfuzyjnych, rewelacyjnego oleju DC705 :idea: . Leje się 15 ml tego oleju.

oto zdjęcie podczas pracy:
http://www.trioda.com/php/forumtriody/d ... hp?id=7192

31 sty 2007, o 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]