Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Podlaczanie wezyka do kranu 
Autor Wiadomość

Post Podlaczanie wezyka do kranu
Witam

Jak podlaczyc wezyk o srednicy wew 6mm, zew 8 mm do kuchennego lub lazienkowego kranu ? ( chodzi o podlaczenie wody chlodzacej do chlodnicy)

Tylko nie mowcie ze za pomoca specjalnej nasadki ... bo taka jest nie do kupienia. Kran ma gwint M22, a kupic mozna nasadki z kroccem na waz dla gwintow 1", 1/2", 1/4" itd ...

pozdrawiam
Kempek

7 lut 2007, o 16:04

Nie wiem czy to jest dobry pomysł ale ja bym zamocował w wężyku lejek i prze lejek wodę puszczał. :)

7 lut 2007, o 16:29

Nie wiem czy to jest dobry pomysł ale ja bym zamocował w wężyku lejek i prze lejek wodę puszczał. :)

To nie jest dobry pomysł, ponieważ lejek musiałby znajdować się powyżej chłodnicy, żeby to działało.

Ja proponuję wziąść kawałek grubszej rurki i nałożyć ją na kran,
a Twoją rurkę włożyć w tą grubszą i uszczelnić silikonem.

Ostatnio edytowano 7 lut 2007, o 16:49 przez P2O5, łącznie edytowano 2 razy

7 lut 2007, o 16:34

Jeżeli wężyk jest gumowy to ogrzej go i rozszerz. Potem nałuż na kran i zaciśnij opaską na węże.

7 lut 2007, o 16:41
Zasłużony dla forum

Ja natomiast zrobił by jednak z nasadką redukcyjną, tak jak u siebie.
Po prostu do kupuje końcówkę która dzieli mi wyjście na dwa osobne wyjścia z zaworami i na jedną końcówkę podłączam normalnie kran a na drugą redukcje. Na oliwke redukcji zakładam wężyk i jechane do chłodnicy :)
W tym czasie moge sobie też umyć ręce etc. a nie odłączac chłodnice od wody.
Wydaje mi sie że takie połączenie jest najrozsądniejsze, nie wiem czemu to nie wchodzi w grę, przeciez chyba sklep z akcesoriami hydraulicznymi powienieneś mieć, taka redukcja mosiężna kosztuje +/- 5zł.

Edit// nie doczytałem ;) Chodzi o wspólny kran. Jeżeli nie jest problemem to zrób tak jak powiedziałem, a jeżeli problem to po prostu powinieneś odręcać siteczko to spieniania wody a w tamto miejsce zakładać też taką specjalna nasadke jaką są zakańczane nie raz elektryczne studnie ogródkowe :) mysle że po rozmowie ze sprzedawcą z w/w sklepu problemu nie będzie :wink:

7 lut 2007, o 17:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]