Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Aminokwasy 
Autor Wiadomość

Post Aminokwasy
witam, mam pytanie jaka jest reakcja otrzymywania glicyny i alaniny z acetylenu??? jak uważacie?

20 lut 2007, o 19:58

Siema! Na necie masz duzo informacji... z acetylenu to ciezkie jest, moim skromnym zdaniem mogłoby coś wyjść przez reakcję acetylenu z mrówczanem amonu, w dziwnych warunkach dałoby glicyne... a tak to acetylen przeprowadzasz w kwas octowy -uwodornienie, reakcja z wodą, utlenienie- następnie przez chlorowanie tego pod UV (lub przeprowadznie w chlorek kwasowy i wtedy chlorowanie-zajdzie łatwiej) reakcja z nadmiarem amoniaku (lub ftalimidkiem potasu i hydrazyną by było łatwiej)...

Alanine podobnie tylko z acetylenu by ciezko szło... Nie wiem, może najpierw w kwas octowy, następnie w kwas chlorooctowy, reakcja z chlorometanem i sodem w THF a potem chlorowanie ponowne tego wszystkiego i reakcja z amoniakiem? Ci chyba chodzi o jakies jak to w naturze powstaje bo z acetylenu to sorry :/ w lab ciezko by było :D:D

21 lut 2007, o 16:08

Niby słyszałem że reakcje syntezy otrzymywania glicyny i alaniny należy prowadzic przez dwa etapy. Pierwszy to;przez etap odpowiedniego kwasu chlorokarboksylowego a drugi to etap odpowiedniego aldehydu( i to przy obecnosci amoniaku).Jak by to wyglądało przy otrzymywaniu z acetylenu??? Mógłbym prosic o napisanie reakcji jesli ktoś by wiedział???

21 lut 2007, o 17:02

aldehyd octowy plus cyjanek potasu plus amoniak daje alfanitryloetyloamine która hydrolizując daje alaninę, faktycznie podstawowa reakcja otrzymywania aminokwasów a o niej zapomniałem :P

21 lut 2007, o 17:13

no ale jak je otrzymac z acetylenu...........prosze bardzo o reakcje jesli ktoś wie.

21 lut 2007, o 17:59

Acetylen z woda w obecnosci soli rteci daje aldehyd octowy. Metode otrzymywania alaniny masz wyzej napisana. A glicyne moglbys otrzymac tak ze utleniasz aldehyd do kwasu octowego(np. za pomca KMnO4), ktory nastepnie chlorujesz i 'mieszasz'( :lol: ) z nadmiarem amonaku...

25 lut 2007, o 14:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]