Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
sprerzaka pompa próżniowa z lodówki 
Autor Wiadomość

Post sprerzaka pompa próżniowa z lodówki
witam.mam w domu wyjety z lodówki agregat i urzywam go jako sprezarki i jako pompy prózniowej.pąpuje dosc mocno bez problemu morzna napompowac koło od auta a jesli o ssanie to urzywam ja tylko do przyspieszania saczenia.pisze to tylko jako ciekawostkę.agregat pochodzi ze starej lodowki takiej ruskiej kturej parownik zostal przebity przez moja mame nozem.

20 paź 2007, o 20:26
@MODERATOR

Post Re: sprerzaka pompa próżniowa z lodówki
WAFEL napisał(a):
witam.mam w domu wyjety z lodówki agregat i urzywam go jako sprezarki i jako pompy prózniowej.pąpuje dosc mocno bez problemu morzna napompowac koło od auta a jesli o ssanie to urzywam ja tylko do przyspieszania saczenia.pisze to tylko jako ciekawostkę.agregat pochodzi ze starej lodowki takiej ruskiej kturej parownik zostal przebity przez moja mame nozem.

pompuje
używam
której
mozna
5 bledow w tym 1 powtorzony - zadbaj o ortografie

20 paź 2007, o 21:09
Zasłużony dla forum

Gdzie już taki temat był, bo sam dawałem zdjęcie i osiągi takiej pompy wykonanej przeze mnie. Tyle, że ja jeszcze dam mam troche filtrów i kranów.

20 paź 2007, o 22:08

Ja tam z agregata lodówkowego zrobiłem obieg wody do chłodnicy destylacyjnej ...
ale również używam tego do przedmuchiwania :wink:

Pozdro TB303

20 paź 2007, o 22:15
Zasłużony dla forum

W jaki sposób zrobiłeś obieg, mógłbyś narysować rysunek?
Ja się przymierzam do czegoś takiego, zastanawiam się własnie nad agregatem i nad pompka akwarystyczną, tyle pompka ma ta wade że wysokość słupa wody musi być niska.
Obieg robiłeś na zaworkach jednoprzepustowych?

20 paź 2007, o 23:00

Pojechałem po najmniejszej lini oporu ale nic pomysł działa wiec bynajmniej mi to pasuje ...
Agregat stoi u mnie pod biurkiem wiaderko także na biurku lerzą tylko 2 wężyki :wink:
rysunek ...
Obrazek

Woda zasysana jest z dołu wiaderka i wlatuje z powrotem górą ..

Pozdro TB303

20 paź 2007, o 23:19
Zasłużony dla forum

Ty przepuszczasz wode przez kompresor, zamiast oleju?
Nie wiedziałem, że tak można;) Wiem wiem jak jest zbudowany
agregat, ale myslałem że sie zatrze;) Może ktoś sie wypowie.
Bo jednak na obudowie agregatu indukuje sie napięcie i jezeli agregat
nie jest odpowiednio podłączony grozi to porażeniem, a tu jeszcze woda... :wink:

20 paź 2007, o 23:29

Nie zaglądałem do agregatu (jest tam silnik z fazą rozruchową na stycznik i jakaś pompa, nawet nie wiem jakiej budowy, na sprężynowym zawieszeniu), ale wody ja bym na pewno przez to nie puścił.... Może działa, bo jeszcze nie wypłukał się olej smarny ;)

21 paź 2007, o 00:02

nie mam pojęcia jeszcze działa ... ( stary dobry agregat ma z 12 lat :) )
kiedyś taki rozebrałem ( rozciąłem szlifierką kontową żeby zobaczyć jak to od środka wygląda i stwierdzięm ze woda mu nie zaszkodzi bo pompka w środku była z miedzi i nawet szczelna ... ale jak twierdzisz tak to widocznie tylko w moim przypadku działa wiec innym proponuje sprawdzić bądź załatwić pompę od pralki tez jest dobra choć przyznam sie ze bałem sie to podłączyć bo tamta ma za duze ciśnienie i niechcę uszkodzić chłodnicy ...

@szalony ja juz z tego patentu korzystam dobry rok :wink: jak narazie bez awarii ...

Pozdro TB303

21 paź 2007, o 00:08
**

Ja też mam taki agregat, ale nie użyłbym go do tego, żeby przepuszczać przez niego wodę. Prędzej wtłaczać powietrze do zamkniętego zbiornika z wodą i jednym wężykiem wylotowym, żeby wyciskało wodę, a ciepłą wodę potem zbierać w innym naczyniu. Ale teraz nie mam na to czasu, niestety :?
A jako pompa próżniowa to się też sprawdziło :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

21 paź 2007, o 09:01

Ja się przymierzam do czegoś takiego, zastanawiam się właśnie nad agregatem i nad pompka akwarystyczną,

Szczerze odradzam pompkę akwarystyczną.

Po pierwsze nikczemnie mała wysokość podnoszenia. Te tańsze o przepływie do 1000 L/h z reguły mają zawyżony wydatek i np jeśli na pudełku podają Hmax=1 m to dla 1 metra pompka ma przepływ = 0 L/h Taki sprytny chłyt matertidowy producentow którzy podają na opakowaniu przepływ do zerowej wysokości podnoszenia.

Po drugie króćce od chłodnic mają z reguły wąski przekrój, a pompki akwarystyczne bardzo nie lubią dławienia i zaczynają buczeć i wydajność spada niemalże do 0.

Proponowałbym pompkę od spryskiwaczy z samochodu. Daje w miarę dobre ciśnienie i wydatek rzędu 8L/min co chyba powinno wystarczyć. Nie wiem jeszcze tylko czy może pracować w sposób ciągły.

5 lis 2007, o 17:58
**

Nie polecam jednak tych pompek do spryskiwaczy samochodowych, gdyż wymagają U=12V prądu stałego i bardzo szybko się nagrzewają, a co za tym idzie, lubią się przepalać, niestety. Te ilości używane w samochodach nie dają widocznego efektu, jednak już to przerabiałem i najlepszym sposobem jest użycie takowego agregatora.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

5 lis 2007, o 20:29

Nie polecam jednak tych pompek do spryskiwaczy samochodowych, gdyż wymagają U=12V prądu stałego i bardzo szybko się nagrzewają, a co za tym idzie, lubią się przepalać, niestety.
Pozdrawiam Alchemik

Tak podejrzewałem. Trzeba poszukać innej alternatywy.
To może pompa od pralki. Tak na szybko przejrzałem na google no i znalazłem taki oto wpis z forum akwarystycznego:

"witam , są dwa rodzaje pompek do pralek lub zmywarek <naprawiam>pierwsze to takie z uszczelka na osce ,nie nadaja sie bo maja okolo 90wat i mocno sie grzeja , kolejne to takie same jak stosowane do akwarystyki <produkuja>pompki z tulejkami w wodzie <bez> ich moc to okolo 20-30 wati podobna wydajnosc 25l/min. roznia sie tym ze nienadaja sie do zatopienia , ale mozna kupic takie z zalanym uzwojeniem <wystaje> przylutowac kabel i zalac sylikonem , sam tak zrobilem i jest ok.cena pompki okolo50zl spokojnie mozna uzywac 24h , kumplowi sie spalil kubelek fluwala to go rozebralem z ciekawosci okazalo sie ze pompka ma takie same parametry 20wat 20pare l/min"

Więc może w AGD szukać rozwiązania :P

5 lis 2007, o 20:45
**

Hmm, mam w piwnicy taką jedną od pralki, ale trzebaby przeliczyć, jaką redukcję należy zmontować oraz jakie ciśnienie wytworzyć. Wierzaj mi, pompa z pralki to potwór, ja mam ze starego "polara" i z tego co pamiętam to ssało wody jak w oceanie :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

5 lis 2007, o 22:27

Hmm, mam w piwnicy taką jedną od pralki, ale trzebaby przeliczyć, jaką redukcję należy zmontować oraz jakie ciśnienie wytworzyć. Wierzaj mi, pompa z pralki to potwór, ja mam ze starego "polara" i z tego co pamiętam to ssało wody jak w oceanie :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Tylko że ja myślałem bardziej o pompie nowszej generacji, o której jest mowa w cytowanym tekście. Trzeba by jakiegoś serwisanta AGD spytać.

Pozdrawiam Rafał

5 lis 2007, o 23:08
**

Ano, też racja. Te nowsze może są ciut słabsze, co korzystnie wpłynęłoby na prace układu... hehe :wink: bo jak przeliczałem wydajności i inne parametry odnośnie tej starej pompy to... musiałbym mieć chłodnicę o masie co najmniej 40 kg, żeby jej nie zniszczyło :lol:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

5 lis 2007, o 23:30

(...) od powyższych postów mam pytanie-czy ktoś zmierzył (sprawdził) wartość podciśnienia z w/w agregatu?

25 wrz 2008, o 21:00

(...)ąc od powyższych postów mam pytanie-czy ktoś zmierzył (sprawdził) wartość podciśnienia z w/w agregatu?

:roll:
miało być:
(...)ąc ---> a b s t r a h u j ą c :wink:

25 wrz 2008, o 21:03

Zainspirowany tematem w dziale sklep (min. dosadnym postem Pana eko 8 )postanowiłem sprawdzić kilka urządzeń wytwarzających podciśnienie a nawet próżnię ! :wink: test dotyczy taniego substytutu pompy próżniowej z zastosowaniem w domowym labie.
reasumując: analiza będzie dotyczyła-próżni końcowej, efektywnego czasu pracy,wydajności, itp. na początek 3 typy:
-pompka wspomagania hamulca (membranowa) -0.7 atm
-popa próżniowa łopatkowa od -0.9 do -0.95 atm
-pompka z agregatu(lodówka itp.)???

poniżej zdjęcie agregatu, który udało mi się nabyć...

P.S.

bardzo mile widziane sugestie komentarze :wink:

Załączniki:
Komentarz: chyba &quot;na chodzie&quot;-muszę poskładać i sprawdzić:)
agregat.gif
agregat.gif [ 167.99 KiB | Przeglądane 10621 razy ]
26 wrz 2008, o 22:40
**

Całkiem cieakwa kombinacja, ja jak tylko zrobię zdjęcie swojego, to że wepchnę tutaj :) ja mam ze starej zamrażarki, często używam do tłoczenia wody do chłodnic podczas destylacji, ale na zasadzie nadciśnienia. Planuję jeszcze ją sprawdzić pod kątem sączenia no i oczywiście do destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem, ale to za jakiś czas. Musze jedynie jeszcze wmontować do niej jakiś wyłącznik, bo ciągłe wyciąganie i wkładanie wtyczki bywa upierdliwe :lol:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

27 wrz 2008, o 08:18
**

Zgodnie z obietnicą wrzucam fotki mojej pompy :)

Pozdrawiam Alchemik

Załączniki:
Komentarz: ...i ze strony drugiej :wink:
Pompa2.JPG
Pompa2.JPG [ 39.65 KiB | Przeglądane 10632 razy ]
Komentarz: Z jednej strony...
Pompa1.JPG
Pompa1.JPG [ 43.38 KiB | Przeglądane 10612 razy ]

Obrazek

28 wrz 2008, o 09:42

Dziś i ja przywlekłem do domu agregat ze starej lodówki, co ciekawe ma osobno wyprowadzenie na chłodziarkę i na zamrażalnik.

Chce go zastosować jako pompę próżniową, tylko jest jedno ale...jak go podłączyłem to nieźle rzygnęło olejem, więc trzeba by jakiś odolejacz zastosować, pytanie tylko jak to zrobić?

Zasadę działania i budowę odolejacza znam, ale nie mam pomysłu jak sprawić żeby wracał spowrotem automatycznie do sprężarki. Macie pomysły?

28 wrz 2008, o 20:43

tylko jest jedno ale...jak go podłączyłem to nieźle rzygnęło olejem, więc trzeba by jakiś odolejacz zastosować, pytanie tylko jak to zrobić?

Nie ma potrzeby, włączać agregat należy w pozycji ustalonej!

28 wrz 2008, o 23:34

dorzucam obiecany test:) mam nadzieję, że się przyda.

pozdrawiam vis.

Załączniki:
Komentarz: co ciekawe niektóre wyniki mnie mocno zaskoczyły--&gt;
tabelka.gif
tabelka.gif [ 21.19 KiB | Przeglądane 10762 razy ]
29 wrz 2008, o 17:30

Nie ma potrzeby, włączać agregat należy w pozycji ustalonej!

Sprężarka odstała swoje przed tamtym testem, a mimo to rzygneła olejem konkretnie. Po pewnym czasie zrobiłem znowu test i znowu rzygnęło tak że odolejacz być musi.

Pytanie tylko jak to rozwiązać żeby powrót był automatyczny, a przy tym nie tracić na wydajności ssania.

29 wrz 2008, o 18:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona