Autor |
Wiadomość |
WAFEL
|
sprerzaka pompa próżniowa z lodówki
witam.mam w domu wyjety z lodówki agregat i urzywam go jako sprezarki i jako pompy prózniowej.pąpuje dosc mocno bez problemu morzna napompowac koło od auta a jesli o ssanie to urzywam ja tylko do przyspieszania saczenia.pisze to tylko jako ciekawostkę.agregat pochodzi ze starej lodowki takiej ruskiej kturej parownik zostal przebity przez moja mame nozem.
|
20 paź 2007, o 20:26 |
|
|
doznanie
@MODERATOR
|
Re: sprerzaka pompa próżniowa z lodówki
pompuje
używam
której
mozna
5 bledow w tym 1 powtorzony - zadbaj o ortografie
_________________ <center>
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
|
20 paź 2007, o 21:09 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
Gdzie już taki temat był, bo sam dawałem zdjęcie i osiągi takiej pompy wykonanej przeze mnie. Tyle, że ja jeszcze dam mam troche filtrów i kranów.
|
20 paź 2007, o 22:08 |
|
|
GenMaster
Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01 Posty: 235 Lokalizacja: Z Polski
|
Ja tam z agregata lodówkowego zrobiłem obieg wody do chłodnicy destylacyjnej ...
ale również używam tego do przedmuchiwania
Pozdro TB303
_________________ ..... . . TB303 . . .....
|
20 paź 2007, o 22:15 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
|
W jaki sposób zrobiłeś obieg, mógłbyś narysować rysunek?
Ja się przymierzam do czegoś takiego, zastanawiam się własnie nad agregatem i nad pompka akwarystyczną, tyle pompka ma ta wade że wysokość słupa wody musi być niska.
Obieg robiłeś na zaworkach jednoprzepustowych?
|
20 paź 2007, o 23:00 |
|
|
GenMaster
|
Pojechałem po najmniejszej lini oporu ale nic pomysł działa wiec bynajmniej mi to pasuje ...
Agregat stoi u mnie pod biurkiem wiaderko także na biurku lerzą tylko 2 wężyki
rysunek ...
Woda zasysana jest z dołu wiaderka i wlatuje z powrotem górą ..
Pozdro TB303
|
20 paź 2007, o 23:19 |
|
|
matey23
Zasłużony dla forum
|
Ty przepuszczasz wode przez kompresor, zamiast oleju?
Nie wiedziałem, że tak można;) Wiem wiem jak jest zbudowany
agregat, ale myslałem że sie zatrze;) Może ktoś sie wypowie.
Bo jednak na obudowie agregatu indukuje sie napięcie i jezeli agregat
nie jest odpowiednio podłączony grozi to porażeniem, a tu jeszcze woda...
|
20 paź 2007, o 23:29 |
|
|
szalony
|
Nie zaglądałem do agregatu (jest tam silnik z fazą rozruchową na stycznik i jakaś pompa, nawet nie wiem jakiej budowy, na sprężynowym zawieszeniu), ale wody ja bym na pewno przez to nie puścił.... Może działa, bo jeszcze nie wypłukał się olej smarny
|
21 paź 2007, o 00:02 |
|
|
GenMaster
|
nie mam pojęcia jeszcze działa ... ( stary dobry agregat ma z 12 lat )
kiedyś taki rozebrałem ( rozciąłem szlifierką kontową żeby zobaczyć jak to od środka wygląda i stwierdzięm ze woda mu nie zaszkodzi bo pompka w środku była z miedzi i nawet szczelna ... ale jak twierdzisz tak to widocznie tylko w moim przypadku działa wiec innym proponuje sprawdzić bądź załatwić pompę od pralki tez jest dobra choć przyznam sie ze bałem sie to podłączyć bo tamta ma za duze ciśnienie i niechcę uszkodzić chłodnicy ...
@szalony ja juz z tego patentu korzystam dobry rok jak narazie bez awarii ...
Pozdro TB303
|
21 paź 2007, o 00:08 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Ja też mam taki agregat, ale nie użyłbym go do tego, żeby przepuszczać przez niego wodę. Prędzej wtłaczać powietrze do zamkniętego zbiornika z wodą i jednym wężykiem wylotowym, żeby wyciskało wodę, a ciepłą wodę potem zbierać w innym naczyniu. Ale teraz nie mam na to czasu, niestety
A jako pompa próżniowa to się też sprawdziło
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
21 paź 2007, o 09:01 |
|
|
Metralf
|
Szczerze odradzam pompkę akwarystyczną.
Po pierwsze nikczemnie mała wysokość podnoszenia. Te tańsze o przepływie do 1000 L/h z reguły mają zawyżony wydatek i np jeśli na pudełku podają Hmax=1 m to dla 1 metra pompka ma przepływ = 0 L/h Taki sprytny chłyt matertidowy producentow którzy podają na opakowaniu przepływ do zerowej wysokości podnoszenia.
Po drugie króćce od chłodnic mają z reguły wąski przekrój, a pompki akwarystyczne bardzo nie lubią dławienia i zaczynają buczeć i wydajność spada niemalże do 0.
Proponowałbym pompkę od spryskiwaczy z samochodu. Daje w miarę dobre ciśnienie i wydatek rzędu 8L/min co chyba powinno wystarczyć. Nie wiem jeszcze tylko czy może pracować w sposób ciągły.
|
5 lis 2007, o 17:58 |
|
|
Alchemik
**
|
Nie polecam jednak tych pompek do spryskiwaczy samochodowych, gdyż wymagają U=12V prądu stałego i bardzo szybko się nagrzewają, a co za tym idzie, lubią się przepalać, niestety. Te ilości używane w samochodach nie dają widocznego efektu, jednak już to przerabiałem i najlepszym sposobem jest użycie takowego agregatora.
Pozdrawiam Alchemik
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
5 lis 2007, o 20:29 |
|
|
Metralf
|
Tak podejrzewałem. Trzeba poszukać innej alternatywy.
To może pompa od pralki. Tak na szybko przejrzałem na google no i znalazłem taki oto wpis z forum akwarystycznego:
"witam , są dwa rodzaje pompek do pralek lub zmywarek <naprawiam>pierwsze to takie z uszczelka na osce ,nie nadaja sie bo maja okolo 90wat i mocno sie grzeja , kolejne to takie same jak stosowane do akwarystyki <produkuja>pompki z tulejkami w wodzie <bez> ich moc to okolo 20-30 wati podobna wydajnosc 25l/min. roznia sie tym ze nienadaja sie do zatopienia , ale mozna kupic takie z zalanym uzwojeniem <wystaje> przylutowac kabel i zalac sylikonem , sam tak zrobilem i jest ok.cena pompki okolo50zl spokojnie mozna uzywac 24h , kumplowi sie spalil kubelek fluwala to go rozebralem z ciekawosci okazalo sie ze pompka ma takie same parametry 20wat 20pare l/min"
Więc może w AGD szukać rozwiązania
|
5 lis 2007, o 20:45 |
|
|
Alchemik
**
|
Hmm, mam w piwnicy taką jedną od pralki, ale trzebaby przeliczyć, jaką redukcję należy zmontować oraz jakie ciśnienie wytworzyć. Wierzaj mi, pompa z pralki to potwór, ja mam ze starego "polara" i z tego co pamiętam to ssało wody jak w oceanie
Pozdrawiam Alchemik
|
5 lis 2007, o 22:27 |
|
|
Metralf
|
Tylko że ja myślałem bardziej o pompie nowszej generacji, o której jest mowa w cytowanym tekście. Trzeba by jakiegoś serwisanta AGD spytać.
Pozdrawiam Rafał
|
5 lis 2007, o 23:08 |
|
|
Alchemik
**
|
Ano, też racja. Te nowsze może są ciut słabsze, co korzystnie wpłynęłoby na prace układu... hehe bo jak przeliczałem wydajności i inne parametry odnośnie tej starej pompy to... musiałbym mieć chłodnicę o masie co najmniej 40 kg, żeby jej nie zniszczyło
Pozdrawiam Alchemik
|
5 lis 2007, o 23:30 |
|
|
vis
Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10 Posty: 214 Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
|
(...) od powyższych postów mam pytanie-czy ktoś zmierzył (sprawdził) wartość podciśnienia z w/w agregatu?
|
25 wrz 2008, o 21:00 |
|
|
vis
Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10 Posty: 214 Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
|
miało być:
(...)ąc ---> a b s t r a h u j ą c
|
25 wrz 2008, o 21:03 |
|
|
vis
|
Zainspirowany tematem w dziale sklep (min. dosadnym postem Pana eko 8 )postanowiłem sprawdzić kilka urządzeń wytwarzających podciśnienie a nawet próżnię ! test dotyczy taniego substytutu pompy próżniowej z zastosowaniem w domowym labie.
reasumując: analiza będzie dotyczyła-próżni końcowej, efektywnego czasu pracy,wydajności, itp. na początek 3 typy:
-pompka wspomagania hamulca (membranowa) -0.7 atm
-popa próżniowa łopatkowa od -0.9 do -0.95 atm
-pompka z agregatu(lodówka itp.)???
poniżej zdjęcie agregatu, który udało mi się nabyć...
P.S.
bardzo mile widziane sugestie komentarze
|
26 wrz 2008, o 22:40 |
|
|
Alchemik
**
|
Całkiem cieakwa kombinacja, ja jak tylko zrobię zdjęcie swojego, to że wepchnę tutaj ja mam ze starej zamrażarki, często używam do tłoczenia wody do chłodnic podczas destylacji, ale na zasadzie nadciśnienia. Planuję jeszcze ją sprawdzić pod kątem sączenia no i oczywiście do destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem, ale to za jakiś czas. Musze jedynie jeszcze wmontować do niej jakiś wyłącznik, bo ciągłe wyciąganie i wkładanie wtyczki bywa upierdliwe
Pozdrawiam Alchemik
|
27 wrz 2008, o 08:18 |
|
|
Alchemik
**
|
Zgodnie z obietnicą wrzucam fotki mojej pompy
Pozdrawiam Alchemik
|
28 wrz 2008, o 09:42 |
|
|
Metralf
|
Dziś i ja przywlekłem do domu agregat ze starej lodówki, co ciekawe ma osobno wyprowadzenie na chłodziarkę i na zamrażalnik.
Chce go zastosować jako pompę próżniową, tylko jest jedno ale...jak go podłączyłem to nieźle rzygnęło olejem, więc trzeba by jakiś odolejacz zastosować, pytanie tylko jak to zrobić?
Zasadę działania i budowę odolejacza znam, ale nie mam pomysłu jak sprawić żeby wracał spowrotem automatycznie do sprężarki. Macie pomysły?
|
28 wrz 2008, o 20:43 |
|
|
vis
|
Nie ma potrzeby, włączać agregat należy w pozycji ustalonej!
|
28 wrz 2008, o 23:34 |
|
|
vis
|
dorzucam obiecany test:) mam nadzieję, że się przyda.
pozdrawiam vis.
|
29 wrz 2008, o 17:30 |
|
|
Metralf
|
Sprężarka odstała swoje przed tamtym testem, a mimo to rzygneła olejem konkretnie. Po pewnym czasie zrobiłem znowu test i znowu rzygnęło tak że odolejacz być musi.
Pytanie tylko jak to rozwiązać żeby powrót był automatyczny, a przy tym nie tracić na wydajności ssania.
|
29 wrz 2008, o 18:11 |
|
|