Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Wymrażanie octu. 
Autor Wiadomość
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 kwi 2007, o 15:26
Posty: 639
Post 
Temperatura topnienia 16,2°C (289,2 K)
kwasu octowego a wiec jak sie wlozy do lodowki pod przykryciem to beda same krysztaly octu odcedzic i mosz kwas z wiekszym %
mozna tez odparowac czesc wody
Temperatura wrzenia 117,5°C (390,5 K; ±0,5°)
tylko ze od 40*C nastepuje zaplon
Granica wybuchowosci
dolona 4%
gorna 20%
nastepuje pytanie czy nie jest lotny, dlatego najlepiej uzyc wymrazania w 5*C w lodowce i zlewka przykryta talerzem

_________________
<center>Obrazek
Obrazek
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>


18 lis 2007, o 14:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2007, o 17:13
Posty: 266
Post 
Czyli to z higroskopijną solą lub ze stężonym H2SO4 się uda ??

_________________
Obrazek

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D


18 lis 2007, o 15:02
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 kwi 2007, o 15:26
Posty: 639
Post 
wyjdzie tylko zadaj sobie pytanie o czystosc tego kwasu i o oplacalnosc lepiej wymrozic w lodowce

_________________
<center>Obrazek
Obrazek
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>


18 lis 2007, o 15:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2007, o 17:13
Posty: 266
Post 
doznanie ale w tym chodzi o to, że wymrozić można ocet powyżej 80% ( masz to napisane na samym początku tematu, bodajże przez Tchemika), a dodanie substancji ma na celu zwiększenie stężenia octu poprzez odciągnięcie z niego wody.

_________________
Obrazek

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D


18 lis 2007, o 15:24
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 kwi 2007, o 15:26
Posty: 639
Post 
ale i tak jak masz wilgotno w domu i jest powyzej 80% to pochlonie bardzo szybko wode i bedziesz mial znow 80% wg mnie nie ma co sie bawic i po co ci wiecej niz 80% to samobojstwo

_________________
<center>Obrazek
Obrazek
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>


18 lis 2007, o 17:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2007, o 17:13
Posty: 266
Post 
Ale ja potrzebuje lodowaty do pewnego doświadczenia ( ilość śmieszną okolo 2 ml ). Nie wiem o co ci chodzi z tym, że jak mam wilgotno w domu to mi się z powrotem uwodni ( czy chodzi ci o to, że jak wrzucę tą bezwodną sól, która wyciągnie wodę z octu, to mi szybko kwas octowy pochłonie wilgoć z otoczenia i z powrotem się rozcieńczy do 10 %??). Ja bym zrobił tak : nalał do
kolby trochę octu, dodał tyle bezwodnego FeSO4, aby wyciągnął z octu tyle wody, żebym mógł wymrozić CH3COOH . Następnie wymroże go, a potem od razu wykorzystał do doświadczenia. Co ty na to ??

_________________
Obrazek

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D


18 lis 2007, o 19:06
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 kwi 2007, o 15:26
Posty: 639
Post 
chyba wroci do 80%

_________________
<center>Obrazek
Obrazek
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>


18 lis 2007, o 19:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2007, o 17:13
Posty: 266
Post 
Nawet jeśli wróci do 80%, to efekt jest już w pewnym % osiągnięty, bo z octu otrzymamy wysokoprocentowy CH3COOH

_________________
Obrazek

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D


18 lis 2007, o 19:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50
Posty: 327
Lokalizacja: jeleśnia
Post 
Kwas octowy 80% kupisz w chemicznym ok. 10-15zł za litr ale jak wolisz kombinować-chyba tylko dla własnej satysfakcji :wink:

_________________
Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(

Obrazek

Obrazek


19 lis 2007, o 18:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2007, o 17:13
Posty: 266
Post 
Tutaj chodzi o to, że najbliższy chemiczny około 100 km ode mnie, a z neta to za koszt przesyłki zapłacę więcej niż za samo zamówienie ( wysyłka wyspecjalizowanymi firmami kurierskimi min 30 zł ). Jakaś satysfakcja będzie, dla mnie jako początkującego :wink:

_________________
Obrazek

Zaszczytna ranga :
crazyuser napisał(a):
Moj ulubiony user !!!
:D


19 lis 2007, o 18:55
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków
Post 
Pozwólcie, że odkopię ten temat. :)

Otrzymywałem wczoraj stężony kwas octowy z octu. Najpierw wrzuciłem do kolby NaOH (nadmiar w stosunku do octu), rozpuściłem w wodzie, dodałem ocet spirytusowy po czym zacząłem ogrzewać w płaszczu grzejnym w celu odparowania wody. Najpierw mieszanina po wlaniu octu zrobiła się żółta, w miarę ogrzewania i zatężania roztworu ciemniała aż w końcu zrobiła się purpurowo-brązowa. Po odparowaniu prawie całej wody pozostałość zestaliła się w szaro-białe ciało stałe. Całość podłączyłem do zestawu destylacyjnego i wlałem stężony (98%) kwas siarkowy. Najpierw mieszanina gwałtownie się rozgrzała i zaczęła wydzielać jakiś biały dym. Znowu wszystko w kolbie przyjęło barwę purpurowo-brązową. Nic jednakże nie skraplało się w odbieralniku. Gdy mieszanina nieco ostygła włączyłem z powrotem płaszcz grzejny. Przy temperaturze 100 *C zaczęło się coś skraplać w odbieralniku (kwas octowy ma temperaturę wrzenia 118 *C). Przez cały czas utrzymywałem temperaturę 100-140 *C (nie mam regulowanego płaszcza grzejnego, więc robiłem to na zmianę włączając i wyłączając płaszcz). Gdy w odbieralniku nic już się nie skraplało wyłączyłem grzanie. Po ostudzeniu wszystko było pokryte żółtym nalotem (łącznie z chłodnicą), a w odbieralniku zebrałem mętną ciecz barwy jasnożółtej. Całość śmierdziała siarką.

I moje pytania:
1. skąd wzięła się siarka?
2. jakie stężenie może mieć otrzymany kwas octowy i jak go oczyścić?
3. jak oczyścić zestaw destylacyjny z siarki?


26 cze 2011, o 15:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2010, o 13:24
Posty: 82
Lokalizacja: Grabów
Post 
1. W occie są różne siarczyny i pirosiarczyny(po co one, to chyba tylko bogowie wiedzą...). W wyniku reakcji ze stężonym mocnym kwasem powstał SO2, potem jakieś podejrzane utlenianie-redukcja między sobą i wyszła siarka... (powtórz z czystszymi odczynnikami ;D )
2. Kwas octowy chyba tworzy azeotrop. Ile % to już Ci nie powiem.
3. Spróbuj stężonym roztworem NaOH, póki świeże.

Ja bym na Twoim miejscu po prostu destylował ocet z odrobiną stężonego siarkowego. Ale problem (piro)siarczynów zostaje... Utlenić je może czymś? Perhydrol?


26 cze 2011, o 19:02
Zobacz profil

Dołączył(a): 18 lip 2007, o 22:02
Posty: 29
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ktoś pomyślał o dehydratacji kwasu octowego pod wpływem H2SO4 ?;p


26 cze 2011, o 19:46
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post 
Maciejzettt napisał(a):
Ktoś pomyślał o dehydratacji kwasu octowego pod wpływem H2SO4 ?;p


Gdyby to tak łatwo szło, to dworce by były wręcz zasłane ćpunami :P

_________________
Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...

forum biologiczno-chemiczne


27 cze 2011, o 01:17
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Posty: 1084
Lokalizacja: /dev/nul
Post 
Bo mylisz bezwodnik octowy z kwasem octowym.

Ale owszem, jak się chce mieć całkowicie bezwodny to do lodowatego kwasu octowego się dodaje bezwodnika trochę ;)


27 cze 2011, o 02:54
Zobacz profil

Dołączył(a): 18 lip 2007, o 22:02
Posty: 29
Lokalizacja: Poznań
Post 
Cytuj:
Całość podłączyłem do zestawu destylacyjnego i wlałem stężony (98%) kwas siarkowy. Najpierw mieszanina gwałtownie się rozgrzała i zaczęła wydzielać jakiś biały dym. Znowu wszystko w kolbie przyjęło barwę purpurowo-brązową.

W sensie, że pociemnienie mieszaniny może zostało spowodowane dehydratacją, nie chodziło bynajmniej o próbę dyskusji użyteczności kwasu siarkowego w wytwarzaniu prekursorów :P


27 cze 2011, o 18:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2010, o 13:24
Posty: 82
Lokalizacja: Grabów
Post 
Cytuj:
Ktoś pomyślał o dehydratacji kwasu octowego pod wpływem H2SO4 ?;p

Maciek, moim zdaniem człowiek w miarę zdrowy umysłowo w takim przypadku nie daje na 1 kg octu 10% następnego kilosa stężonego H2SO4 :D
Choć przy skrajnie dużych ilościach prędzej by się "ocet" zwęglił.


27 cze 2011, o 21:50
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków
Post 
Wojtek:) napisał(a):
1. W occie są różne siarczyny i pirosiarczyny(po co one, to chyba tylko bogowie wiedzą...). W wyniku reakcji ze stężonym mocnym kwasem powstał SO2, potem jakieś podejrzane utlenianie-redukcja między sobą i wyszła siarka... (powtórz z czystszymi odczynnikami ;D )

To by tłumaczyło skąd wzięła się siarka...

Wojtek:) napisał(a):
2. Kwas octowy chyba tworzy azeotrop. Ile % to już Ci nie powiem.

Wiem, że tworzy - dlatego dodałem kwasu siarkowego, żeby odciągnąć wodę, ale chyba to nic nie dało skoro w odbieralniku dostałem coś już w temperaturze 100 *C.

Wojtek:) napisał(a):
3. Spróbuj stężonym roztworem NaOH, póki świeże.

Dzięki za radę! Spróbuję. :wink:

Wojtek:) napisał(a):
Ja bym na Twoim miejscu po prostu destylował ocet z odrobiną stężonego siarkowego. Ale problem (piro)siarczynów zostaje... Utlenić je może czymś? Perhydrol?

Wydaje mi się, że kiepski pomysł. Ocet tylko rozcieńczy siarkowca i w ten sposób i tak dostaniemy azeotrop.


28 cze 2011, o 15:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2010, o 13:24
Posty: 82
Lokalizacja: Grabów
Post 
Weź WIĘKSZĄ odrobinę ;) (ta "odrobina" to była metafora, mój błąd, że się nie zrozumieliśmy) Przedtem dodaj trochę perhydrolu do octu, powinno to załatwić nasze siarczynki.


28 cze 2011, o 21:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..