Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Luminescencja i zmiana barwy 
Autor Wiadomość
Post Luminescencja i zmiana barwy
Mam tą substancje "ŚWiatlo drogowe" (substancja zmieniająca kolor pod wpywem wstrząsu - reak. redoks) i chcalbym aby miala wlaściwości luminescencyjne. Czy to jest możliwe? A jeżeli nie to znacie jakieś sub. z takimi waściwościami?

Ostatnio edytowano 20 kwi 2005, o 19:16 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

20 kwi 2005, o 19:13
@GŁÓWNY MODERATOR

?? O jaką substancję chodzi? o indygo karmin?
Ułóż to pytanie jaśniej.

20 kwi 2005, o 19:13
http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=100 - jak zsyntezować podobną substancję z właściwościami luminescencji?

20 kwi 2005, o 19:24
@GŁÓWNY MODERATOR

science fiction... jakby nawet taka istniała to synteza nie do wykonania w domowych warunkach. Można jednak wymyślić podobny układ z eozyną lub fluoresceiną. Poza tym zauważ że to jest układ a nie pojedyńcza substancja, więc pytanie postawione dość dziwnie.

20 kwi 2005, o 19:25
dobra, a istnieje taka możliwość (wiem że 99% nie, ale zawsze warto pytać), aby kolor się zmieniał sie po wstrząsem, podczas luminescencji? //wiem że to dziwne, ale próbóje coś na chemie wymyśleć - coś NAPRAWDE FAJNEGO a jednocześnie bezpiecznego

20 kwi 2005, o 19:35
@GŁÓWNY MODERATOR

Istnieją substancje, które emitują światło przy wstrząsaniu (np. skrajnie czyste LSD... nie najlepszy pomysł :D )... ale nie znam żadnych prostych przykładów.

20 kwi 2005, o 19:47
Zasłużony dla forum

Hmmm, DMSO, z jakimś związkiem rubidu chyba emitowało światło przy silnym wstrząsie, ale nie jestem pewien...

30 kwi 2005, o 23:15
lucefyraza i lucefyryna ( jedno to białko a jedno to enzym) . Z rozkładu bodajże lucefyrazy przez lucefyryne np. świetliki świecą :)

30 kwi 2005, o 23:33
Nikt nie wspomnial o znanej wszedzie reakcji H2O2 z LUMINOLEM(hydrazyd kwasu 3-aminoftalowego) katalizowanymi jonami Cu2+ i Co2+ http://www.chemia.konta.us.to/forum/viewtopic.php?t=4

Przeprowadzilem synteze wychodzac z bezwodnika kwasu ftalowego poprzez kolejne etapy otrzymujac hydrazyd , musze powiedziec ze uzycie w jednym z etapow etanodiolu otrzymywania hydrazydu jako lazni wysoko temperaturowej zamiast stosowanej w innych metodach ogrzewania w tyglu pod palnikiem jest bardzo pomyslowe i ulatwiajace przeprowadzenie tej syntezy :wink:

1 maja 2005, o 00:22

lucefyraza i lucefyryna ( jedno to białko a jedno to enzym) . Z rozkładu bodajże lucefyrazy przez lucefyryne np. świetliki świecą :)

enzym jak najbardziej jest białkiem, i nie rozkład lucyferazy przez lucyferynę tylko na odwrót: lucyferyny przez lucyferazę przy udziale ATP :) Natomiast co do wypowiedzi Tweenka to chodzi o tryboluminofory, najprostszym przykładem jest zwykły......cukier buraczany :D Świeci on przy ucieraniu :D wystarczy go ucierać po ściankach szklanki łyżeczką by zobaczyć jasnozielone światło :) oczywiście warunkiem powodzenia jest jak największa ciemność podczas wykonywania doświadczenia. Można też spróbować ucierać cukier płytkami szklanymi czy w szalkach Petriego, albo wsypać cukier do młynka do kawy. Dobrym tryboluminoforem jest też kwas acetyloantranilowy, robi się go analogicznie jak aspirynę wychodząc od kwasu antranilowego :D Daje on piękne światło fioletowe i efekt ,,rozgwieżdżonego nieba" podczas ucierania :)

Obrazek
weź udział:

8 lut 2006, o 20:35

http://www.youtube.com/watch?v=YvN8zFhW ... ed&search=
który magik mi powie czy to jest zwykły luminol czy z czymś zmieszany a jak tak to z czym??:D

25 maja 2007, o 18:43

To pierwsze to jak nie trudno się domyślić jest fluoresceina a to drugie bodajże siarczan chininy. Ale do tych doświadczeń potrzebne są promienie UV.

26 maja 2007, o 11:20

Czy ten link jest na pewno prawidłowy?? Bo jak próbuje wejść na na stronę to wyskakuje mi błąd
Mozilla Firefox napisał(a):
Firefox nie może odnaleźć serwera www.chemia.konta.us.to.

Jeśli możesz to zarzuć mi tego linka ponieważ bardzo zależy mi na tej substancji :)

18 sty 2008, o 23:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]