Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
łaźnia powietrzna 
Autor Wiadomość
Post łaźnia powietrzna
witam mam prośbe czy mógły mi ktoś dać linka do stronki gdzie narysowana jest łaźnia powietrzna lub narysować ją bo musze narysować schemat aparatury na laborke a w przepisie mam podane że mam desytlacje przeprowadzać na łaźni powietrznej wiec co to jest ?? prosze bez tego wylece z laborki brakuje mi do rysunku tylko tej łaźni

18 mar 2006, o 12:26

Skoro łaznia wodna to zlewka z podgrzana woda to pewnie lazni pow. to reakcja zachodzaca w cieplym powietrzu:p. Moge sie mylic oczywiscie, ale tak przypuszczam...

18 mar 2006, o 13:13
no w sumie możesz miec racje tylko ciepłe powietrze w tym momencie tozn palnik czy jakas czasza grzejna zobaczymy w środe wtedy mam laborke

18 mar 2006, o 13:59
tak zamiast wody mamy po prostu powietrze...
wylot naczynia dobrze jest czyms przykryc...
to było u Pana Sękowskiego, chyba....

18 mar 2006, o 20:13

Mateusz ma racje, łaźnia powietrzna wygląda mniej więcej tak, że do
jakiegoś naczynia montuje się szczelny pojemnik z powietrzem szczelnie zamkniętym, tak, aby szkło było w jakiejś odległości od naczynia i żeby powietrze nie uciekało. :wink: Ogrzewasz pojemnik z powietrzem, powietrze grzeje naczynie z substancją, która nie ma bezpośredniego kontaktu z płomieniem.

Tylko nie wiem po co coś takiego, skoro powietrze łatwo sie mocno ogrzewa i nie dość, ze będzie też szybko oddawało ciepło, to jeszcze istnieje większe prawdopodobieństwo przegrzania substancji grzanej niż w łaźni wodnej (ale sie naprodukowałem :D )

Lepsza wodna. :wink:

18 mar 2006, o 22:18
No nie wiem są substancje które nie podgrzeją sie na wodnej bo woda wrze w powiedzmy 100* a coś ma temperature wrzenia wiekszą...
Temperatura takiej łaźni dochodzi do 300*
Pozatym pytanie z tego co pamiętam jest czysto teoretyczne.
A o tego typu łaźni przeczytac w książce CHEMIA PRAKTYCZNA DLA WSZYSTKICH jest to praca zbiorowa wydawnictw naukowo-technicznych.
A nie jak napisałem u Pana Sękowskiego, za błąd przepraszam... :oops:

18 mar 2006, o 23:50

a może byś najpierw na wortalu poszukał w końcu jest tam art o podgrzewaniu i chłodzeniu http://www.chemik.vitnet.pl/articles.php?id=49&page=1

pozdro
A-d

19 mar 2006, o 21:27
Post odp.
Oczywiście na wortalu sa dokladne opisy z tym że wymagają pewnych korekt :wink:
Pokrywy azbestowe nie sa już stosowane w lab. jak i wszelkie zw. zaw.
azbest !! czas wprowadzic korektę :wink:
pozdro.
eko.

25 mar 2006, o 04:05

azbest? jak najbardziej!!!! niestety, jeszcze... a co do tej łaźni, to po prostu czasza przypominająca trochę palnik elektryczny, odpowiednio wklęsła , by móc ogrzewac tam kolby kuliste, podłączasz toto do prądu i grzeje. nad tym(lub w tym, to zależy) umieszczasz swoje "coś"(kolba, zlewka) do zagrzania, najlepiej przyczepione do statywu za pomocą łapy i pitrasisz! 8)

27 mar 2006, o 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]